Nova ograda filijalne crkve u Gromačniku

GROMAČNIK (TU) – Crkva Duha Svetog u Gromačniku, filijali Župe Krista Kralja Brodski Varoš, zasjala je u obnovljenom ruhu: nakon ugradnje nove stolarije, krovišta, vodovodnih instalacija, sustava grijanja i klime, ovih je dana postavljena i nova kovana ograda ispred crkvenog dvorišta. Sve je rezultat velikih ulaganja kojima Župa ponajviše zahvaljuje Općini Sibinj (na čijem je području naselje Gromačnik) i njezinom načelniku Josipu Paviću.

Inače, ova filijalna crkva Duha Svetog spominje se još u 13. stoljeću kada ja pripadala tadašnjoj župi Sibinj.  Zub vremena ostavio je tragove na svim dijelovima crkve  i vapila je za obnovom kako bi vjernici i dalje mogli sigurno i svakodnevno dolaziti na susrete s Gospodinom.

“Kršćanska sveta mjesta nisu tek pozornice nekih ‘religioznih predstava’, već u sebi nose istinu, ono najdublje značenje gdje se okuplja živa crkva, zajednica Božjeg naroda”, kazao je jednom prigodom domaći sin i bivši župnik ove župe, danas pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. Ivan Ćurić, dajući podršku nastojanjima župljana u obnoviteljskim aktivnostima svojih crkvi, usprkos negativnim demografskim trendovima i teškoj ekonomskoj situaciji. 

Općina Sibinj  u kompletnu je novu stolariju na crkvi uložila 48 tisuća kuna. Potom, zbog velike vlage u crkvi, načelnik Pavić je za crkvu nabavio i klimatizacijske uređaje koje ujedno u zimskim razdobljima služe i za grijanje, a zaslužan je i za uvođenje spoja na vodovodnu mrežu Grada Slavonskog Broda, što uvelike pomaže sakristanki koja brine o čistoći crkve. U međuvremenu, crkva je dobila i nove hrastove klupe i klecala u vrijednosti 28 tisuća kuna, što je također financirala Općina Sibinj, a nemala je bila i investicija sanacije krovišta koji je djelomično prokišnjavao. Vrhunac svih dosadašnjih ulaganja Općine Sibinj za crkvu u Gromačniku je i ovih dana postavljena nova kovana ograda s trajnim jamstvom, ukupne vrijednosti 85 tisuća kuna. Za njezinu izradu i postavljanje zaslužna je tvrtka Šokić i zasigurno će doprinijeti sigurnosti crkve i njezina dvorišta.

“Neizmjerno sam zahvalan Općini Sibinj, posebno načelniku Josipu Paviću za dobru volju, raspoloživost, financijsku pomoć i brzu intervenciju kod iznenadnih situacija. Neka sve ovo sto se obnovilo bude prije svega na još veću slavu Božju, a i na korist našoj živoj Crkvi, koja se svakodnevno okuplja slaveći Gospodina”, rekao je u ovoj prigodi župnik župe Krista Kralja vlč. Frok Zefiq. Anita Terzić