Nedjelja Dobrog Pastira i godišnje klanjanje u Valpovu

VALPOVO (TU) – Na četvrtu vazmenu nedjelju, 25. travnja 2021., kada cijela Crkvi slavi Nedjelju Dobrog Pastira i Svjetski dan molitve za duhovna, svećenička i redovnička zvanja, u Župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu na svetim su misama gostovala trojica bogoslova iz Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu.

Josip Vuksanović, Antonio Ihaz i Bernard Prelčec kroz tri su dana boravili u Valpovu te su upoznavali liturgijski i pastoralno-katehetski život župne zajednice. U petak 23. travnja sudjelovali su na svetoj misi posljednjeg dana trodnevne duhovne priprave za podjeljivanje sakramenta krizme. U večernjim su satima sudjelovali na susretu mladih u Katehetskom župnom centru.

U subotu su aktivno pomagali u pripremi liturgijskog prostora i slavlja u dvorištu župne crkve za slavlje svete potvrde te su liturgijskom asistencijom posluživali na svečanom euharistijskom slavlju koje je, u zajedništvu sa župnikom preč. Zvonkom Mrakom, župnim vikarom vlč. Lukom Ćosićem i tajnikom Nadbiskupskog ordinarijata vlč. Domagojem Lackovićem predvodio mons. dr. Marin Srakić, nadbiskup u miru.

U nedjelju, 25. travnja bogoslovi su se predstavili župnoj zajednici na svim svetim misama. Župljane su upoznali sa životom i formacijom u Bogoslovnom sjemeništu te su izrekli svoja svjedočanstva o tome kako su se odlučili na duhovni poziv. Toga su dana župljani valpovačke župe skupljali i redovite priloge za materijalno uzdržavanje đakovačkih bogoslova. Kako je kalendarski toga dana i spomendan sv. Marka, evanđelista, nakon jutarnje svete mise blagoslovljena su polja, njive i usjevi.

Kako je u Župi Valpovo toga dana bilo i godišnje euharistijsko klanjanje, i bogoslovi su animirali dio cjelodnevnog molitvenog programa. Prije završnog blagoslova pjevali su svečanu Večernju molitvu iz Božanskog časoslova. Tijekom dana mnogi su se molitelji izmjenjivali pred Presvetim Oltarskim Sakramentom moleći za mnoge nakane, osobito za nova duhovna zvanja. Bruno Diklić