„Nebo se pobrinulo da nam bude lijepo, a i biskupi se među mladima pomlade…“

VUKOVAR (TU) – Na Susretu hrvatske katoličke mladeži u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji i gradu Vukovaru sudjelovalo je 25 nad/biskupa iz Hrvatske, BiH i Srbije. S nekima od njih smo porazgovarali nakon središnjega misnog slavlja u Vukovaru.

                                                                                                 

Kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup metropolit – Imam povjerenja u mlade, oni će organizirati SHKM u Zagrebu 2020. Mogu reći da i mladi koje sam danas susreo ovdje u Vukovaru svjedoče jednu posebnu otvorenost duha prema dobrim stvarima, oni su živi svjedoci Krista živog i uskrslog. Gledajte ovu mladež danas ovdje, radosnu, punu života i punu obećanja za budućnost. A mlade u Zagrebu čeka bl. Alojzije Stepinac koji nas privlači svojom svetošću.  

Mons. Alessandro D’Errico, apostolski nuncij u RH – Ovo je bilo zaista jedno lijepo iskustvo koje me je podsjetilo na tolika lijepa iskustva proživljena tijekom svih ovih godina u Hrvatskoj. Napose, kao što sam rekao tijekom mise, posebno me se dojmio susret mladih u Dubrovniku gdje je bilo zaista mnogo mladih koji su došli iz Hrvatske i okolnih mjesta. Lijepo je vidjeti tu nadu koja potiče hod naših zajednica, nadu koja je Krist, i koja se prenosi na mlade koji su novi horizont puta Crkve Hrvatskoj, društvu, zemlji i regiji. Za mene je bila milost doživjeti ovaj današnji dan na završetku mojega poslanja u Hrvatskoj, jer je prije nekoliko dana najavljeno da me je Sveti Otac imenovao svojim predstavnikom na Malti i u Libiji. Ovih se dana bavim posljednjim pripremama prije definitivnog odlaska. Smatram milošću Božjom što sam danas imao mogućnost iskusiti bogatstvo i dinamizam vjere, kulture i tradicije koje nadahnjuje hrvatski narod.

Mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup metropolit, predsjednik HBK-a – Župni susret u Vinkovcima bio je po mnogo čemu vrlo lijep. Svi smo zajedno bili na jednom mjestu, imali smo Službu riječi, a iza toga uslijedio je koncert. Pjevala je grupa Emanuel i mladi kažu da je bilo izvrsno. Raspoloženje je bilo mladenačko i kako onda drugačije može biti nego lijepo, a i prisutni iz Gradskoga vijeća prekrasno su pozdravili i bili su oduševljeni mladima. To je lijepo svjedočanstvo, da mladi na jednom mjestu zajedno mole, pjevaju, zajedno se vesele, to se neće često doživjeti. U tom kontekstu mislim da su ovi Susreti vrlo znakoviti. Htio sam se našaliti i reći: „Dosta nam je 20 godina, idemo malo odmoriti“, no to mi je promaklo, ali odmah se vidjelo da mladi žele dalje, pa smo najavili sljedeći SHKM u Zagrebu. Iz Vukovara nosim prekrasan dojam. Vrijeme je pola fešte, veliki dio naših Susreta nažalost bilo je praćeno kišom, ali kiša nas nije omela. Sjećam se Zadra, Dubrovnika, u Osijeku je bila baš gadna kiša, no ove godine, hvala Bogu, najavljivali jesu neke vremenske nepogode, ali bilo je prekrasno. Nebo se pobrinulo da nam bude lijepo, a i biskupi se među mladima pomlade, zato nisam htio najavljivati da stajemo sa Susretima, nego idemo dalje.

Mons. Ivan Devčić, riječki nadbiskup metropolit – Rekao bih da je sve prošlo u smislu gesla Susreta „Krist, nada naša“, koje je i moje biskupsko geslo. Gledajući danas našu mladost doista možemo reći da Crkva ima nade i narod ima nade. To smo danas doživjeli, tomu smo danas bili svjedoci. Daj Bože da se ta mladost sačuva i da odrasta u kršćanskome duhu, s kršćanskim vrijednostima, pa da možemo vedrije gledati u budućnost.

Mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup metropolit – Rado sam danas prisutan ovdje u Vukovaru, tim više jer sam salezijanac, a i jer sam u našoj međunarodnoj biskupskoj konferenciji odgovoran za pastoral mladih. Drago mi je da je više mladih iz Srbije ovdje i da danas zajedno slavimo prije svega, rekli bismo ‘dan mladih’, da u njima probudimo nadu i da bi oni mogli otkriti  što to znači biti kršćanin u ovo vrijeme. Koliko jače budu kršćani, toliko jače će doprinositi ne samo Vukovaru kao gradu heroja i svjedočanstva, već i, što mislim da  je danas posebno potrebno, pred svim izazovima koji postoje, ne samo u Hrvatskoj, nego u čitavoj našoj regiji i čitavome svijetu. Zato posebno molim da Bog blagoslovi današnji dan, da se time zacijele i rane ovoga grada i svih susjednih naroda, jer ja osjećam da je moja posebna zadaća uvijek promicati mir, suradnju, pomirenje i jedinstvo među nama.

Mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup – Srce je puno! I samo raste, raste. Ovo je bio jedan fantastičan doživljaj istinske nade za budućnost i Vukovara, hrvatskoga naroda i naše Domovine u svim ovim kriznim trenutcima.

Mons. Ante Ivas, šibenski biskup u miru – Što reći o jučerašnjem i današnjem danu? Lijepo, zbilja lijepo! Ma, svaki je ovakav susret lijep, a svaki je lijep baš zato što svaki kraj unese nešto svoje, unese dušu, dade srce. Ja sam tu dušu i to srce danas doživio i u par navrata sam prosuzio.

Mate Uzinić, dubrovački biskup – Tijekom subotnjeg programa u župama bio sam u Župi sv. Josipa radnika u Borovu naselju. To je župa u kojoj se mi iz Dubrovnika osjećamo kao doma i većina mladih koji su tamo smješteni je bila upravo iz Dubrovnika. Gostoprimstvo je bilo na visokoj razini, a program je bio lijepo pripremljen. Mislim da je ovakav način prebacivanja središnjeg programa na nedjelju ove godine bio dobar, zato što nakon toga slijedi praznik. Hoće li to biti dobro i za buduće godine, trebalo bi se upitati, jer mladi se moraju vratiti kući i nastaviti sa svojim svakodnevnim obvezama. A ako je to nedjelja, ako se program produži tijekom cijele nedjelje, postaje problematično. Ove su godine bile takve okolnosti, Krist koji je naša nada našao je načina da nadiđe poteškoće koje imamo kako bi naši mladi doista mogli sudjelovati duhovno u prvom danu, a onda sve to na neki način unijeti u ovo središnje euharistijsko slavlje. Mladi Dubrovnika bili su u različitim župama, došlo nas je oko 750, što je za nas iz Dubrovnika poprilično veliki broj. To su mladi koji su inače aktivni u životu biskupije i u životu svojih župnih zajednica. Oduševljeni su i zahvalni domaćinima na iskazanom gostoprimstvu. Meni osobno na SHKM-u u Vukovaru je bilo puno lakše nego kada je SHKM bio u Dubrovniku jer ovdje nisam domaćin, a opet u Dubrovniku sam se osjećao poletnije jer je to bilo moje. Uzeo sam Startasice kako bih se mogao osjećati mlado i s mladima se vratiti u mladost. Zadivljen sam gostoprimstvom i organiziranošću. Sve je išlo dobro i svi smo sretni. Hvala Vukovaru, hvala Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji!

Anica Banović / Gordana Krizman / Martina Kuveždanin