Dojmovi mladih nakon misnog slavlja u Vukovaru

Nakon središnjeg misnog slavlja Susreta hrvatske katoličke mladeži, među tridesetak tisuća mladih brojni su rado iznijeli svoje dojmove o ovom okupljanju. U izvješću donosimo neke od izjava sudionika.

Lucija Šogorić, Bjelovar – Bili smo jako uzbuđeni prije susreta, a susret nas je stvarno oduševio. Ta ljubav koja nas je spojila tako čudesno na jednom mjestu, toliko mladih ljudi, nešto je posebno. Stvarno se vidi jedna radost, radost uskrsloga Krista koju smo svi ponijeli iz svojih mjesta i okupili se u gradu heroja, gradu koji ima takvu povijest. Puna sam dojmova. Predivno je bilo ovo euharistijsko slavlje u kojemu smo primili tu još veću ljubav, koju ćemo opet ponijeti doma s posebnim osjećajima i dojmovima.

Daria Franjić, Rijeka- Pri dolasku u Đakovo prvo što sam primijetila je prekrasna katedrala, a posebno svidjelo druženje sa nepoznatim ljudima tj. program upoznavanja koji smo imali u samostanu te zabava u dvorani u kojoj su se predstavili svi gosti. Veliku ulogu u mom boravku u Đakovo imala je obitelj kod koje sam noćila. Lijepo su nas ugostili i s nam podijelili svoj dom i iskustvo vjere iz koje možemo puno toga naučiti. Posebno me se dojmilo to što smo nas 30 tisuća mladih došli u grad Heroj zbog jedne jedine osobe – Isusa Krista koji je naša nada sada, a bio je i nada Vukovaru prije. Također, jako me se dojmilo što su u Vukovar došli gotovo svi biskupi, čak i Papin predstavnik. Ostavili su mi poruku da smo mi važni i da je ovaj susret važan. Misa je bila divna, a završni koncert baš slavlje Krista na naš način, kao i molitva s p. Ikom (Evo me Gospodine, pošalji mene). Ovaj ću susret pamtiti po puno dobroga i po lijepim poznanstvima. Radujem se idućem SHKM-u u Zagrebu jer Krist je nada naša.

Stella Milinovich, Rijeka – U Đakovu mi je bilo predivno, od organizacije pa do svih programa koje smo prošli. Lijepo ste nas ugostili, odlični ste domaćini i hvala na svemu. Vjerujem da ću ponovo doći u prelijepu katedralu. U sportskoj dvorani bilo je lijepo slaviti Krista s toliko puno mladih. U Vukovaru je bilo super! Misa je bila predivna. Puno mladih zainteresiranih za posjet Ovčare i Ratne bolnice, a osobno me jako potresao film koji smo na početku gledali.  Uglavnom, bilo je više nego predivno, ne znam kako da to opišem. Volim susrete mladih i sklopila sam puno prijateljstava pa jedva čekam ponovni susret u Zagrebu.

Debora Deaugustin, Stari Pazin, Porečko-pulska biskupija – Na SHKM sam odlučila poći sa školom, a smješteni smo u Đakovu. Bilo nam je super lijepo, sve je bilo organizirano. Tijekom subotnjeg programa bili smo podijeljeni po grupama, pa onda unutar tih grupa dijelili smo se na još manje grupe kako bismo se upoznali. Kroz različite igre saznali smo odakle su drugi mladi, što vole… Meni je ovo tek drugi susret. Prvi puta bila sam u Dubrovniku. Tada sam išla sa sestrom i bilo mi je jako lijepo. Puno mladih na jednom mjestu – to mi je bilo super, zato sam došla opet. Nakon misnoga slavlja u Vukovaru osjećalo se posebno oduševljenje mladih. Misa u Vukovaru definitivno je bila drugačija nego u nekoj župi.  Ovdje je na misi veselije, opuštenije i kući ću ponijeti to zajedništvo koje je ostavilo veliki dojam na mene.

Nikolina Glasnović, Kistanje, Zadarska nadbiskupija – Studiram u Zadru i na SHKM sam došla s „Pastoralom mladih“ iz katedrale sv. Stošije. Smješteni smo bili u Dalju, Župa sv. Josipa. Sve je bilo lijepo i dobro organizirano. Na početku smo se upoznali, čitali smo psalme, pjevali, molili, na kraju smo imali klanjanje i priliku svatko pojedinačno doći pred Presveto i predati sve što smo donijeli sa sobom – brige, muku koju imamo u životu i na kraju svega zahvaliti za sve ono što nam je darovano. Bila sam na SHKM-u u Sisku i Dubrovniku, a razlog dolaska u Vukovar bio je Krist, kao središte svega. To zajedništvo koje nosi, vidjeti toliko mladih okupljenih na jednom mjestu koji su svi došli, ili bi bar trebali doći, radi jednoga cilja – Krista, naše nade.

Terezija Lakušić, Klakar, Slavonski Brod- Sam doživljaj ne može se ispričati nego se mora doživjeti. Ovo je uistinu jedno zajedništvo i bogatstvo koje naša zemlja ima u sebi. Ovoliko mladih okupiti na jednom mjestu, s istim ciljem, da slavimo Boga na ovako jedinstven način, to je najljepši osjećaj koji se ikada može doživjeti.

Jelena Matošević, Zagrebačka nadbiskupija – Jako smo se razveselili kada smo doznali da smo upravo mi domaćini sljedećeg Susreta hrvatske katoličke mladeži i već mu se veselimo. Današnja misa i cijeli susret bio je jako lijep, prekrasan! Večer prije bili smo u župama, smještaj u obiteljima bio je stvarno odličan i baš smo uživali. Program u subotu bio je odličan, stvarno lijep i bogat. Trajao je dosta dugo, ali stvarno je bilo lijepo, pogotovo završno klanjanje koje nas je sve oduševilo.

Matej Nikić, Beč, Austrija – Nas 56 mladih stiglo je jednim autobusom na ovaj susret. U Beču je lijepo, ali ondje, za razliku od Hrvatske, nailazimo na neke prepreke, napose što se tiče jezika. Ipak, ondje je oko 40 tisuća nas katolika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, pa to dosta dobro funkcionira. Stigli smo jučer, sudjelovali u jako dobrom programu u župi i puno toga vidjeli. A ovo što se dogodilo danas, ova misa i tisuće mladih – jednostavno nešto fenomenalno, doživljaj za pamćenje.

Ivana Soldo, Župa sv. Ivana Krstitelja, Mostar- Na susret u Vukovar došlo nas je oko 110. Ovdje smo još malo i nadam se da ćemo ostati i na završnom koncertu. Što reći? Bilo je ovo predivno druženje, posebno iskustvo u životu. Jučer u župama bilo je stvarno divno, kateheza odlična, a tek predstavljanje po župama. Posebno me dirnulo kad smo predstavljali našu župu i kada sam vidjela koliko toga mi imamo u našoj župi – bila sam baš ponosna. Prvi puta sam na susretu hrvatske katoličke mladeži, a toliko mladih, ta povezanost, pogotovo u ovome gradu, nešto je posebno. Jedva čekam sljedeći susret.

Karlo Matić, Stolac, Bosna i Hercegovina – Jučerašnji dan bio nam je dosta naporan zbog putovanja, prilično smo daleko i putovali smo desetak sati, ali voditelj puta stvarno se trudio da put bude što udobniji. Sinoć je u župi bilo jako dobro, cijeli program, a i imali smo i odličan koncert. A današnja misa bila stvarno nešto posebno, meni predivno. Ne znam kako bi to opisao, pobudi neki duh u tebi, baš posebno, iako dolazim iz obitelji katolika i oduvijek s majkom idem na misu, ovo je bilo nešto posebno.

Petra Rupić, Šibenik – Došli smo u subotu popodne u Đakovo i ušli u obitelji. Naši su domaćini baš dragi ljudi i jako su mi se svidjeli. Popodne smo imali mali izlet i onda otišli na predavanja koja su bila odlična i prilagođena mladima. Dobro smo se i zabavili, a noćno bdijenje koje je bilo na kraju dana jako me dirnulo. Danas smo bili na misnom slavlju. Bilo je fenomenalno jer nada je nešto što čovjeku daje smisao u životu i zato sam baš oduševljena.

Marita Radić, Župa sv. Ivana Krstitelja, Mostar – Ovaj današnji susret bio je super i super organiziran. Stvarno jedno lijepo druženje, poseban doživljaj. Lijepo je ovo što smo se sastali na jednom mjestu svi mladih iz tolikih župa u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i dalje. Ovo mi je prvi susret i obavezno ću ići i u Zagreb 2020. godine. Subotnji program isto je bio za svaku pohvalu, jako dobro isplanirano sve, pohvala organizatorima.

Katarina Risović, Virovitica – Mi smo jedna jako velika grupa koja je došla preko Studentskog katoličkog centra. Jučer smo bili smješteni u Osijeku, gdje nam je stvarno bilo lijepo, a jutros došli u Vukovar. Bio je ovo jako lijep doživljaj, jedno ugodno druženje i poseban doživljaj zajedništva tolikog broja mladih. Veselim se novom susretu u Zagrebu.

Marta Vukić, Župa Čuklić, Livno – Sinoć smo došli i bili smješteni u selu Ladimirevci. Bilo je baš lijepo, lijep je osjećaj kada se mladi iz različitih gradova i sela skupe na jednom mjestu i zajedno slave Boga. Malo smo kasnili sinoć ali bili smo na klanjanju u župi koje je predvodio domaći župnik i uputio nam lijepe riječi pozdrava. A današnji dan i ova misa koja je upravo završila nešto su predivno.

Antonela Vukelić, Čepin – Moja je obitelj ugostila petero mladih – tri dečka i dvije djevojke. Baš smo se lijepo družili, kvalitetno proveli dan. Rekli su kako su jako zadovoljni programom koji je pripremljen u župi. Ova današnja misa bila je nešto posebno. Dugo je trajalo, ali je bilo predivno, vrijeme prelijepo, izmjenjivali su se sunce i oblaci, baš kako je najbolje. Ovo zajedništvo ostavlja veliki dojam, pozvia te da ideš opet i raduješ se tom sljedećem susretu; bilo hodočašću, križnom putu… uvijek poziva na još.

Tatjana Đitko, volonterka, Župa sv. Filipa i Jakova, Vukovar – Svima nama, volonterima iz Grada Vukovara, iznimno je drago što smo mogli primiti ovako velik broj mladih. Jučer je u naše župe stiglo stvarno puno mladih, u Župi sv. Filipa i Jakova njih oko 1000. Nadam se da smo ih lijepo ugostili,  da im je svima bilo lijepo i da će zadovoljni otići iz Vukovara. Nama je bilo prekrasno družiti se s njima. Drago mi je što je današnji dan, Bogu hvala, blagoslovljen suncem i lijepim vremenom. Prekrasan je osjećaj doživjeti ovako nešto u našem gradu, sretna sam zbog toga i radujem se Zagrebu.

Josip Kazalicki / Martina Kuveždanin / Anica Banović