Nadbiskupijsko savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja: Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

SLAVONSKI BROD  (TU) – U okviru Đakovačko-osječke nadbiskupije već trinaest godina u Slavonskom Brodu djeluje Savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja koje svojim radom nastoji pridonjeti rješavanju problematike nasilja u obiteljskoj i široj društvenoj zajednici. Predstavlja sigurno mjesto kojemu se mogu obratiti osobe koje imaju potrebu za psihološkom pomoći i podrškom.

U okviru svoga rada Savjetovalište je usmjereno i na prevenciju nasilja i senzibilizaciju javnosti za ovaj problem. S tim ciljem u petak 24. studenoga 2017. godine, u okviru obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, organiziraju predavanje koje će održati dr.sc. Dean Ajduković pod nazivom “Komplementarne snažne mjere zaštite žena od nasilja u obitelji: Sigurna kuća i psihosocijalni treman počinitelja nasilja”. Predavanje će se održati u Katehetsko-pastoralnom centru “Vid Mihaljek”  Župe Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu, s početkom u 11 sati.

Iz Savjetovališta pozivaju sve osobe koje su izložene obiteljskom nasilju ili osjećaju posljedice pretrpljenog obiteljskog nasilja te one koje imaju poteškoća s kontrolom ljutnje i agresivnosti, rješavanjem sukoba ili komunikacijom da se jave – putem telefonskog broja 035/416-116 ili e-mail adrese son@djos.hr te osobnim dolaskom na adresu Kumičićeva 14, Slavonski Brod.

Prije 18 godina, 22. rujna 1999. godine tijekom brakorazvodne parnice na zagrebačkom općinskom sudu tijekom kojem je sutkinja htjela osloboditi braka ženu koja je u tom braku bila zlostavljana ubijene su tri žene –  supruga u brakorazvodnoj parnici, njezina odvjetnica i sutkinja. U spomen na taj dan, svake godine se 22. rujna obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Osnovni cilj obilježavanja ovog dana jest senzibilizirati javnost za problem nasilja nad ženama i formirati javnu svijest kako se niti jedan oblik nasilja ne smije tolerirati. Obiteljsko nasilje i nasilje nad ženama predstavlja ozbiljan društveni problem o kojem je potrebno progovarati stalno, a ne samo onda kada se ono dogodi. U rješavanje tog sveprisutnog problema trebaju se i moraju svi uključiti.

Ivana Stvorić