Mješoviti pjevački zbor “Sv. Cecilija” gostovao u Sarajevu

VINKOVCI/SARAJEVO – Na poziv akademika fra Perice Vidića Mješoviti pjevački zbor “Sv. Cecilija” župe Sv. Euzebija i Poliona iz Vinkovaca sudjelovao je u subotu 11. listopada na proslavi 100. obljetnice posvete crkve Sv. Ante na Bistriku u Sarajevu.

Svečanoj akademiji nazočili su gradonačelnik Sarajeva prof.dr. Ivo Komšić, Ministar za kulturu sarajevskog kantona Ivica Šarić, veleposlanik Republike Hrvatske Ivan Del Vechio, veleposlanik Republike Austrije Martin Pammer, umirovljeni profesor KBF-a u Sarajevu prof.dr. Mato Zovkić, brojni drugi uglednici i vjernici. Pozdravne riječi uputili su gvardijan samostana fra Ivan Šarčević i provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran. O franjevačkoj crkvi i samostanu sv. Ante u Sarajevu (uz 100. obljetnicu crkve i 120. obljetnicu samostana) govorio je dr.fra Marko Karamatić, a ulomak Legende o sv. Francisku iz Asizija, Ive Andrića, pročitao je fra Emanuel Josić.

U glazbenom dijelu Ansambl violončela Muzičke akademije u Sarajevu, kojim je ravnao prof Yevgeny Xaviereff, izveo je skladbu J.S. Bacha Air, za kvartet violončela i skladbu Sarabande, za isti kvartet. Vinkovački crkveni zbor pod ravnanjem prof. Julije Dujić otpjevao je pjesme Hvalite ime Gospodnje, Brune Steina, Ti nam bijaše okrilje, Anđelka Igreca, Zdravo Tilo, Mihe Demovića i Zdravo Marijo, Ivana pl. Zajca. Nakon Akademije u galeriji Sv. Anto otvorena je izložba fotografija i umjetničkih slika nekadašnje i sadašnje franjevačke crkve i samostana Sv. Ante na Bistriku.O izložbi je govorio akademik fra Perica Vidić.

U nedjelju 12. listopada misno slavlje predvodio je provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran u koncelebraciji sedmorice svećenika, a Mješoviti pjevački zbor “Sv. Cecilija” iz Vinkovaca pod ravnanjem prof. Dujić i uz orguljsku pratnju Mateja Šibalića, pjevao je misu Sv. Katarine, Rudolfa Matza. Snježana Kraljević