Misna slavlja uvođenja župnika i župnih upravitelja

SLAVONSKI BROD / VINKOVCI / PIŠKOREVCI / VILJEVO (TU) – Svećenici Đakovačko-osječke nadbiskupije koji su po dekretu nadbiskupa Đure Hranića, 25. kolovoza preuzeli službe župnika i župnih upravitelja u novim župama, u službu su uvedeni u nedjelju, 29. kolovoza. Donosimo izvješća naših župnih dopisnika.   

Slavonski Brod

Tijekom misnoga slavlja u nedjelju, 29. kolovoza u Župi i svetištu Gospe Brze Pomoći đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić u službu novoga župnika i upravitelja župe i svetišta uveo je vlč. Anđelka Cindorija. Simbolični ključ na početku mise svom novom župniku predao je župljanin Zdravko Boljetić, član Ekonomskog vijeća, a potom je dekret o imenovanju novoga župnik pročitao vlč. Marko Obradović, novi župni vikar.

Osvrćući se na misna čitanja te nedjelje u prigodnoj homiliji nadbiskup Hranić upozorio je na sva zla koja izlaze iz čovjekova srca i onečišćuju ga. Vjernike je upozorio da ne dopuste da svoju vjeru žive samo na izvanjski način, nego da se trude da ih do kraja prožima vjera u Boga, iznutra mijenja i suobličava s Kristom.

Novom župniku i župnom vikaru posvjestio je kako u župnu zajednicu dolaze kao vjernici među vjernike te ih podsjetio kako Isusov poziv na nutarnje suobličenje s Njime za njih ima osobitu težinu jer su, kako je rekao, po sakramentu svećeničkog ređenja sakramentalno suobličeni Isusu Kristu, koji je Glava Crkve i koji u njegovo ime ostvaruju trostruku službu za Božji narod: naviještanje Božje riječi, posvećivanje sakramentima koje dijele te upravljanja i vodstva povjerene im zajednice vjernika.

Ustvrdio je da se u današnje vrijeme u očima vjernika autoritet ne stječe službom, nego svjedočanstvom Kristove dobrote i ljubavi, poniznošću i svjedočanstvom osobnoga života. Naglasivši kako je vlč. Anđelko svećenik s bogatim pastoralnim iskustvom, dozreo i marljiv, vjernike je pozvao da ga prihvate i budu mu u svemu pomoć i podrška, a jednako tako i župnom vikaru vlč. Obradoviću, koji je u toj župi obavljao svoj đakonski praktikum. Zahvalio je tom prigodom i prethodnom župniku Ivan Leniću istaknuvši kako je u svojoj šesnaestogodišnjoj službi u toj župi bio dobar župnik, predan, sustavan i temeljit.

Naglasivši kako je župa dom za sve župljane, dobrodošlicu svom novom župniku uime župe zaželio je vjeroučitelj Dominik Galojlić. Oduševljen ljepotom ovoga Gospina svetišta, vidljivo radostan zbog toplog i srdačnog dočeka svojih župljana i nadbiskupovih poticajnih i ohrabrujućih riječi, župnik Cindori zahvalio im je i pozvao svoje župljane na suradnju. Prisjetivši se svoga mladomisničkog gesla „Prepusti Gospodinu putove svoje i On će sve voditi“ i te godine kada su mlade mise u njegovoj župi uz njega slavila još trojica mladomisnika, pozvao je svoje nove župljane da pod okriljem Gospe Brze Pomoći, oslonjeni na Gospodina zajedno mole za nova duhovna zvanja te dodao kako njegova rodna župa broji 20 živućih svećenika i 50-ak redovnica. Zahvalio je i svom prethodniku župniku Leniću na svemu što je učinio u župi i svetištu.

Po preporuci Nadbiskupijskog ordinarijata Đakovo na kraju mise zajedno su molili molitvu župljana za vlastitog župnika.

Vlč. Anđelko rođen je 17. travnja 1969. godine u Varaždinu, a odrastao je u Župi Remetinec. Po završetku osnovne škole pošao je u Dječačko sjemenište na Šalati u Zagrebu sa željom da postane svećenik. Teološki studij započeo je u Zagrebu, a nastavio i diplomirao u Đakovu. Na Petrovo 1995. pok. nadbiskup Ćiril Kos zaredio ga je za svećenika. Kao mladomisnik godinu je dana bio kapelan u Sremskoj Mitrovici, a potom tijekom šest godina u Industrijskoj četvrti u Župi sv. Josipa radnika u Osijeku. Istodobno je tijekom godinu dana bio i upravitelj župe u Sarvašu te tijekom tri godine u Župi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Osijeku. Šest je godina bio župnik u Kneževim Vinogradima u Baranji, osam godina u Župi Presvetog Trojstva u Čepinu i posljednjih pet godina župnik dviju župa u Vinkovcima: Župi sv. Ćirila i Metoda te Župi bl. Alojzija Stepinca. Član je Nadbiskupijskog katehetskog vijeća te Nadbiskupijskog ekonomskog vijeća. B. Lukačević


Slavonski Brod

U Župi Bezgrešnog Srca Marijina u Slavonskom Brodu u 8:30 proslavljeno je misno slavlje tijekom kojega je u službu župnika uveden vlč. Tomislav Ćorluka. Misno slavlje predvodio je nadbiskup Đuro Hranić, uz prisustvo vlč. Domagoja Lackovića, tajnika Nadbiskupskog ordinarijata.

Nakon svečane procesije kroz crkvu, mons. Hranić okupljene vjernike upoznao je sa životopisom njihovog novog župnika. Vjeroučiteljica Mirjana Tolić pročitala je dekret prema kojem je vlč. Tomislavu dodijeljena ova župa s početkom od 25. kolovoza 2021.

Nakon što mu je Ivica Kožul uime župljana ove župe predao ključeve župne crkve, vlč. Ćorluka je blagoslovljenom vodom poškropio prisutne vjernike.

U svojoj homiliji nadbiskup Hranić na temelju misnih čitanja istaknuo je kako „…ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti, nego što iz čovjeka izlazi – to ga onečišćuje. Ta iznutra, iz srca čovječjega, izlaze zle namisli, bludništva, krađe, ubojstva, preljubi, lakomstva, opakosti, prijevara, razuzdanost, zlo oko, psovka, uznositost, bezumlje. Sva ta zla iznutra izlaze i onečišćuju čovjeka“. Pobjednici u takvim „bitkama“ nisu oni koji nanose zlo dugome, već oni koji su u stanju sve to podnijeti – biti poniženi, a ne vratiti istom mjerom. Oni koji će oprostiti i grešniku dati novu šansu te mogućnost za obraćenje, rekao je nadbiskup. U nastavku se obratio vlč. Ćorluki te ga pohvalio za tolika dobra djela učinjena u njegovoj dosadašnjoj službi. Istaknuo je njegovu marljivost, mirnoću, požrtvovnost te poželio mu da takav ostane i nadalje. Nadbiskup je pohvalio i djelovanje i život župne zajednice na Budainci. Znao je da takvoj uhodanoj zajednici treba dobar „pastir“ koji će jednako dobro nastaviti s katehetskim radom. Na kraju propovijedi, nadbiskup Hranić iskreno je zahvalio dosadašnjem župniku vlč. Andriji Djakoviću za njegov dragocjen rad u ovoj župi tijekom 25 godina svećeništva.

Sve župljane mons. Hranić potaknuo je da jednakim žarom i srcem prihvate novog župnika kao što bi prihvatili i njega samoga jer svećenici su nadbiskupovi izaslanici, suradnici. Svakom župniku je najveća radost vidjeti da njegova župna zajednica „cvjeta“ – zbog ljudi koji spremno sudjeluju, pomažu, šire Božju Riječ – i riječima i djelima. Zahvalio je dragom Bogu, ali i svima prisutnima što svojim djelovanjem u župi imaju otvoreno srce za Krista Gospodina, kojemu dopuštaju da ih oblikuje. Izrazio je nadu i želju da župa nastavi rasti i jačati i pod vodstvom novog župnika.

Po završetku propovijedi, vlč. Tomislav ispovjedio je svoju vjeru moleći Vjerovanje. Nakon pričesti, župni suradnik Gordan Capuder nadbiskupu Hraniću zahvalio je na dolasku te mu je uručen dar. Uime cijele župne zajednice pozdravio je i novog župnika, vlč. Tomislava te mu izrazio toplu dobrodošlicu što je bilo popraćeno pljeskom svih prisutnih. Novom      župniku također je uručen dar dobrodošlice.

Vlč. Tomislav Ćorluka rođen je 19. lipnja 1971. godine u Nuštru. Po završetku osnovne škole pošao je u Dječačko sjemenište na Šalati u Zagrebu sa željom da postane svećenik. Nakon završene Gimnazije pohađao je teološki studij u Đakovu. Za svećenika ga je na Petrovo 1997. zaredio sada pok. biskup Ćiril Kos. Kao mladi svećenik najprije je tri godine bio kapelan u katedralnoj župi u Đakovu. Godine 1990. imenovan je župnikom u Nijemcima. No, ubrzo je već sljedeće godine započeo Domovinski rat te je i on bio dio sudbine svojih župljana, skrivanja u šumi i višednevnog bježanja, spašavajući živu glavu dok nije došao u Đakovo. Ponizan, dobar, marljiv i samozatajan ponajviše je fizički radio u Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije dijeleći humanitarnu pomoć. Godine 1994. imenovan je  prvim župnikom novoosnovane Župe Srca Isusova u Vinkovcima. Kao župnik godine 1997. među prvima se vraća u razrušene Nijemce i polako obnavlja porušene crkve, kapale. Godine 2002. imenovan je župnikom katedralne Župe Svih svetih u Đakovu, a u tri je mandata bio dekan Đakovačkog dekanata. Nakon devetnaestogodišnje službe u Đakovu, imenovan je župnikom Župe Bezgrješnog Srca Marijina u Slavonskom Brodu. Ivana Pitlović


Vinkovci

Liturgijski obred uvođenja u službu Damira Stanića, novoga župnika Župe sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima upriličen je zajedno s euharistijskim slavljem u nedjelju, 29. kolovoza u istoimenoj crkvi. Uvođenju je i cjelokupnom slavlju predsjedao pomoćni biskup Đakovačko-osječke nadbiskupije, mons. Ivan Ćurić. Suslavili su p. Stjepan Ivan Horvat, novi domaći župni vikar Božidar Nađ i dekan Vinkovačkoga dekanata, preč. Ante Šiško. Dekret nadbiskupa Đakovačko-osječke nadbiskupije, mons. dr. Đure Hranića, kojim je određen i imenovan novi župnik, pročitao je preč. Šiško. Potom je vlč. Stanić obnovio svoja svećenička obećanja, primio ključeve župne crkve, poškropio vjernike i počastio sveti oltar.

U homiliji je, među ostalim, biskup Ćurić poručio da se nikada ne smiju zaboraviti ona vrijedna svjedočanstva, nastojanja i žrtve onih koji su se ugradili u dosadašnji život ove župe. „To su brojni svećenici, župnici, župni vikari, redovnice, redovnici, toliki župni suradnici i svi Kristovi vjernici laici. Danas dolazi novi svećenik. Možemo danas izraziti veliku, veliku zahvalnost dosadašnjem župniku mons. Tadiji Pranjiću, za njegovih 38 godina. Vi mladi ne možete ni pojmiti koliko je to 38 godina, k tome još četiri godine službe župnoga vikara. Koliko je toga zahtjevnoga bilo na planu službe župnika u ovoj središnjoj i jako važnoj župi za mons. Tadiju. Iskustva onoga komunističkoga vremena, pa onda teška, tako zahtjevna iskustva Domovinskoga rata, obnova, i svemu je tome mons. Tadija, koliko smo uspjeli vidjeti, pristupao baš sa srcem, s tako velikom osjetljivošću, i tako je htio biti uz čovjeka, uz naš hrvatski narod, uz branitelje, i vjerujem da će te još dugo, dugo nositi veliku zahvalnost i poštovanje prema dosadašnjem župniku mons. Tadiji“, rekao je biskup Ćurić.

Put se ove zajednice nastavlja, ali sada s novim pastirom. „To je stvarnost s kojom ova župna zajednica treba računati. Uz župnika Damira, dolazi i novi župni vikar vlč. Božidar. Njihova snaga počiva u nasljedovanju Isusa. Volio bih da ova župna zajednica u vlč. Damiru prepozna lik Dobroga Pastira. Iskrena srca pokazuj ovoj zajednici pastirsko lice Crkve. Nisi nadčovjek, već ponizni Kristov učenik i sluga, prijatelj i brat. U tome ti je snaga. Uvijek gledaj da svi osjete da ih ti primaš u Isusovoj i  stini, s Isusovim pogledom, da im pristupaš s Isusovim stavom i s Njegovom ljubavlju, a u toj nam je ljubavi spasenje i otkupljenje svima. Nju svi trebamo sada, za svoj zemaljski životni put i za ispunjenje naše besmrtne nade u uskrsnuću“, poručio je biskup Ćurić.  

Nakon homilije, novi je župnik položio ispovijest vjere. Nakon pričesti izmoljena je „Molitva za vlastitoga župnika“. Poslije popričesne molitve biskup Ćurić je novom župniku povjerio predsjedateljsku službu. Kratkim pozdravima obratili su se Snježana Kraljević, predstavnica župe i novi župnik Stanić. „Došao sam k vama jer me biskup poslao biti vam župnik, a s vama kršćanin. Početci, premještaji, uvijek su teški i stresni, uvijek su nešto novo i drugačije. Molimo jedni za druge, da zajedno rastemo u vjeri u Isusa Krista. Hvala pomoćnom biskupu Ivanu što je ovdje s nama danas došao predstaviti i uvesti u službu novoga župnika i župnoga vikara“, rekao je, među ostalim, vlč. Stanić. Potom su biskupu, župniku i župnom vikaru uručeni buketi cvijeća.

„Označili smo početak službe novoga župnika. Naglasio sam u riječi nakon navještaja Evanđelja i zahvalnost za dosadašnjega župnika i da to ne zaboravljamo, da ugrađujemo puno toga jako vrijednoga. Župljani ove župe, kao i svi Vinkovčani trebaju biti svjesni da je ova župa, kao zajednica, nasljednica drevne cibalske ranokršćanske crkvene zajednice“, rekao je biskup Ćurić, prije završnoga blagoslova. Podsjetio je kako je sadašnji apostolski nuncij u Njemačkoj imenovan prvim naslovnim nadbiskupom Cibalae. Istaknuo je, kako bi u cijeloj Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, sa središtem u Vinkovcima, trebali još više razvijati biblijski pastoral „ i to gledajući u primjer svetoga Poliona, prvaka lektora čitača iz Cibalae, iz Vinkovaca. Zato bih volio da se u ovoj župi oblikuje biblijski pastoral, koliko je moguće više i da se čak, ako je to moguće, oblikuje lijep način biblijske molitve, prije svega prema psalmima, to je molitva Časoslova u zajednici, onako kako to Crkva predviđa. Čini mi se da ova župa ima i želje i snage“, rekao je biskup Ćurić.  

Pjevanje je predvodio domaći Mješoviti pjevački zbor „Sv. Cecilija“ s voditeljicom i orguljašicom Dubravkom Vukovarac, prof. Snježana Kraljević    


Piškorevci

Svečano je 22. nedjelje kroz godinu bilo u Župi Preobraženja Isusova u Piškorevcima, koja je dobila novog župnika. Nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić, predvodeći euharistijsko slavlje, u službu župnika uveo je vlč. Ivana Lovrića. Koncelebrirali su novi župnik Lovrić i vlč. mr. Pavao Mikulčić, voditelj Središnjega ureda Nadbiskupijskoga pastoralnog centra u Đakovu.

Vlč. Lovrić, dosadašnji župni upravitelj župa u Šumeću i Kaniži, dekretom je nadbiskupa imenovan novim župnikom Župe Piškorevci s filijalama Budrovci i Novi Perkovci. U obredu uvođenja u župničku službu vlč. Ivan je obnovio svoja svećenika obećanja, primio ključeve župne crkve i blagoslovio okupljene župljane simboličnim škropljenjem blagoslovljenom vodom.

„No, u svemu ovome što je liturgijska simbolika, pa i svega stvorenog, najvažniji je i u središtu ispovijedanja naše vjere Isus Krist Gospodin jer samo s Njim možemo i materijalno i duhovo napredovati kao ljudi i kao vjernici“, istaknuo je u prigodnoj homiliji mons. Marin Srakić te okupljene župljane pozvao na suradnju s njihovim novim župnikom na pastoralnom planu razvitka župne zajednice, no prije svega unutarnjeg, ljudskog i duhovnog rasta. Okupljeni vjernički puk na kraju je uputio Gospodinu molitvu za svog novog župnika Ivana, koji im je poručio neka neprestano mole za sve svećenike i župnike.

„Dragi župljani, želim da zajedno izgrađujemo župnu zajednicu sa svojim talentima. Ne mogu sam, potrebna mi je pomoć, samo zajedno možemo raditi na napretku, kako duhovnom tako i materijalnom“, poručio je među ostalim vlč. Lovrić. Misno slavlje pjevanjem je animirao župni zbor. Ivica Vlašić/foto: Marina Tremboš


 Viljevo

U nedjelju, 29. kolovoza 2021. u Župi svetog Andrije apostola u Viljevu tijekom misnoga slavlja upriličen je obred uvođenja novog župnog upravitelja u službu. Svečanu misu kao nadbiskupov delegat predslavio je, i novog župnog upravitelja u službu uveo, mons. Luka Marijanović, kanonik i profesor u miru KBF-a u Đakovu.

Po početku misnog slavlja, Danko Ronta, član Ekonomskog vijeća Župe, pročitao je dekret kojim se dosadašnji župnik vlč. Josip Kalmar razrješuje službe župnika, a vlč. Zlatko Hnatešin imenuje se novim upraviteljem Župe sv. Andrije u Viljevu.

Mons. Marijanović uputio je ohrabrujuće riječi novom upravitelju Zlatku želeći mu ustrajnost u njegovoj novoj dužnosti i svećeničkom pozivu. Također se obratio i nazočnom puku, rekavši da trebamo biti duhovna župna zajednica, koja zajedno sa svojim svećenicima raste i razvija se. Pozvao je sve župljane na pomoć svećenicima, ali također i na molitvu, što je od svega najvažnije. Istaknuo je da novog župnog upravitelja Zlatka trebaju čuvati kao svoje zlato – dukat te da zajedno s njim rastu u vjeri i ljubavi.

Na kraju mise, novoga je upravitelja uime cijele župne zajednice pozdravila vjeroučiteljica Ivana Marjančević, a prigodan dar predala je Ana Perović. Novoimenovani župni upravitelj Zlatko zahvalio je mons. Marijanoviću na riječima ohrabrenja i svim prisutnim vjernicima te je poželio da svi zajedno surađuju na dobrobiti župe i cijele nadbiskupije te da zajedno rastu na putu prema Bogu. Nakon mise vlč. Hnatešin pozvao je sve vjernike na kratko zajedničko druženje u dvorištu. Ana Perović/foto: Ivana Vincetić