Koncert u okviru 2. Prandau festivala

DONJI MIHOLJAC (TU) – U četvrtak, 26. kolovoza 2021. u župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela u Donjem Miholjcu, u okviru 2. Prandau festivala koncert su održali sopranistica Antonia Dunjko, trubač Igor Mrnjavčić i koncertni orguljaš Edmund Andler-Borić. Izvedene su skladbe poznatih kompozitora kao što su Johann Sebastian Bach, Georg Philipp Telemann, Wolfgang Amadeus Mozart, Davor Bobić, Georg Friedrich Handel te Agostino Tinazzoli, Domenico Zipoli, Claude-Benigne Balbastre.

U ovom trenutku Prandau festival gotovo je jedini tematski osmišljen i zaokružen festival kako u Slavoniji tako i u cijeloj Hrvatskoj, uz naravno Osječko ljeto kulture i Osječku glazbenu srijedu. Prandau festival je festival kojim se pokušava revitalizirati neprocjenjiva baština obitelji Norman-Prandau i obitelji Mailath-Prandau koja je obilježila gospodarski, kulturni, privredni i apsolutno cjelokupni društveni život Slavonije, Hrvatske i Madžarske 19. stoljeća. 

„Iznimno sam ponosan i sretan da smo mi u prošloj godini koju je obilježio lockdown i koronavirus pokrenuli ovdje u Donjem Miholjcu jedan kulturološki projekt, a to je Prandau festival, festival orguljaške i komorne glazbe. Moram naglasiti da je alfa i omega cijele priče g. Tomislav Brusač. Ja sam koncertni orguljaš koji je zapravo zaljubljen u Slavoniju i u cjelokupnu baštinu Slavonije za koju smatram da je neprocjenjiva, a još uvijek nedovoljno prepoznata u hrvatskoj i europskoj sceni. Specifičnost ovoga festivala je da smo odmah startali sa vrhunskim glazbenim imenima u Hrvatskoj, da smo se odlučili da ovo bude jedan festival izvrsne klasične glazbe, festival na kojem će nastupiti najbolji glazbenici, festival koji će na najbolji mogući način kako kulturno tako i turistički promovirati Donji Miholjac i Slavoniju i zadatak ovog festivala je čim više izbrendirati nasljeđe obitelji Mailath-Prandau“, rekao je orguljaš Edmund Andler-Borić (umjetnički ravnatelj Prandau festivala).

„Jako sam sretna što večeras ovdje možemo izvesti djela koja su zapravo pisana za sopran i trubu i naravno orgulje. Njihova specifičnost je u tome da je za izvedbu takvih djela potrebna piccolo truba te koloraturni sopran što iziskuje baratanje koloraturama, dakle vrlo brzim notama i u najvišem sopranskom registru, ali također to su jako popularne pjesme prijemljive široj publici“, rekla je Antonia Dunjko. 

„U ovom sastavu nastupamo već duži niz godina i posebno mi je zadovoljstvo biti ovdje, jer u blizini Donjeg Miholjca bilo je moje prvo radno mjesto u glazbenoj školi kao profesora, tako da se uvijek volim vratiti u ovaj kraj. Program smo pripremali duži period, s obzirom da je repertoar vrlo zahtjevan, trudimo se da ga što više približimo publici koja ga nema često priliku čuti i trudimo se odsvirati ga na način koji bi izvorno i stilski to zahtijevao“, rekao je Igor Mrnjavčić.

Tomislav Brusač istaknuo je kako smo po prvi puta na Prandau festivalu imali priliku čuti ovakvu kombinaciju i skladbe koje su upravo pisane za sopran, trubu i orgulje te da mu je drago da je publika uživala i da kvalitetni umjetnici zasigurno osiguravaju budućnost festivala. Danijel Šimunović