Misa zaziva Duha Svetoga uz početak nove akademske godine na Sveučilištu u Osijeku

OSIJEK (TU) – U nedjelju 18. listopada 2020. godine u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla slavljena je Misa zaziva Duha Svetoga uz početak nove akademske 2020./2021. godine na Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku. Svečanu misu predvodio je pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. Ivan Ćurić. Uz pomoćnog biskupa koncelebrirali su dekan KBF-a u Đakovu mons. dr. sc. Dugalić, sveučilišni kapelan dr. sc. Davor Vuković, studentski kapelan vlč. Mario Žigman, rektor Bogoslovnog sjemeništa i prodekan KBF-a u Đakovu dr. sc. Stjepan Radić te domaći župnik mons. Adam Bernatović. Pozdravljajući sve okupljene nositelje akademske zajednice te sve studente, biskup je pozdravio i volontere projekta „72 sata bez kompromisa“.

Na ovom liturgijskom slavlju sudjelovali su i članovi akademske zajednice: rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac, dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku prof. dr. sc. Boris Crnković, koji su ujedno pročitali misna čitanja te ostali dekani, prodekani i profesori Sveučilišta. Studenti su pripremili i pročitali molitvu vjernika, dok je misu animirao župni zbor mladih, pod vodstvom vjeroučiteljice Krunoslave Lukač.

U misnoj homiliji mons. Ćurić je tumačio poruku navještenih liturgijskih čitanja pozvavši sve nazočne da iskustvo vjere uvijek utemeljuju i grade na bliskosti s Božjom riječju. Učinio je to upućujući na evanđelista sv. Luku, čiji se blagdan po liturgijskom kalendaru poklopio upravo s tom nedjeljom, te je naglasio: „Sjetimo se evanđelja i poziva da svoju kršćansku vjeru proživljavamo i gradimo kao „evanđeosku vjeru“, tj. uvijek u svjetlu Radosne vijesti, u čijem je središtu onaj jedinstveni događaja kad se Bog utjelovio i postao čovjekom u Isusu Kristu. U tumačenju poruke naviještenog evanđeoskog odlomka biskup je u središte stavio Kristove riječi kojima, u susretu s farizejima i herodovcima, najprije prokazuje licemjerje, koje „uvijek ima dvostruko lice i uvijek je zavijeno obmanom“.

Navodeći riječi pape Franje jasno je poručio: „Licemjerje nije Isusov jezik. Licemjerje nije jezik kršćanâ.“ Nasuprot licemjerju stoji Isusova mudrost, uvijek jasna, konkretna, ali i zahtjevna, prepoznatljiva i u njegovu odgovoru: „Podajte caru carevo, a Bogu Božje“ (Mt 22,21). Mnogi su upravo u toj Kristovoj rečenici pokušali sažeti stav kršćana prema društvu i politici, dajući ujedno odgovor na pitanje odnosa duhovnog i materijalnog. Različiti su pristupi, osobito u totalitarnim društvenim sustavima, koristili ovo Kristovo načelo kao argument za osporavanje i proglašavanje vjere privatnom stvari, bez ikakvoga odjeka na društvenom području ljudskog života. Nasuprot tomu Kristova je poruka daleko cjelovitija. Ona računa s različitim dimenzijama u kojima se ostvaruje čovjekov život, upućujući nas uvijek na onu istini koja naše izvore prepoznaje u Bogu, čija je slika svako ljudsko biće i njegovo neotuđivo dostojanstvo.

U završnom dijelu homilije biskup se usredotočio na značenje i poruku „misijske nedjelje“ – svjetskog dana misija. S papom u miru Benediktom XVI. sve je potaknuo da uvijek iskreno ispituju svježinu svog osobnoga, ali i zajedničkoga vjerničkog identiteta, „da se slučajno i na nas ne prelijeva svojevrsni umor od dugih 20 stoljeća kršćanske povijesti te se možda, zadovoljni samo s mrvicama tradicionalne religiozne prakse, zatičemo bez oduševljenja u kojem nam je svima nositi poslanje Isusa Krista“. Na samome kraju homilije, u godini 100. obljetnice rođenja sv. Ivana Pavla II., koji je i sam boravio u Osijeku 2003. godine, poticajno je, napose studentima i mladima, odjeknuo poznati poziv svetoga pape, s početka njegova pontifikata: „Ne bojte se. Širom otvorite vrata Kristu, jer on zna ‘što je u čovjeku’. Samo on to zna!“

Nakon pričesti, okupljenim vjernicima obratila se Vlatka Ivančičević, predsjednica organizacijskog odbora osječkog dijela volonterske akcije „72 sata bez kompromisa“. Zahvalivši svima koji su se na bilo koji način uključili u akciju te svojim trudom, radom i talentima pokazali kako brinu za one potrebite među nama, pozvala je sve da to nastave činiti i u svojoj svakodnevici te da se prema svojim mogućnostima odazovu i iduće godine.

U znak zahvale Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji i Uredu za pastoral mladih, koji su također podržali ovu akciju, biskupu je uručena prepoznatljiva zelena majica koja je ove godine dizajnirana tako da predstavlja sve gradove i jednu općinu u kojima se akcija održala. Po završetku svete mise organizirano je druženje članova Sveučilišta s pomoćnim biskupom u župnoj kući, zajedničko fotografiranje volontera ispred konkatedrale te podjela zahvalnica. Marija Terzić