Caritas sudjelovao na okruglom stolu o siromaštvu

OSIJEK (TU) – „Drugi kao apel: siromaštvo i rizik od isključenosti“ naslov je okruglog stola organiziranog u Osijeku, u petak, 16. listopada 2020. povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva. Skup je održan u Caffe baru Trica, u organizaciji Filozofskog fakulteta, Visokog evanđeoskog teološkog učilišta i Centra za integrativnu bioetiku, Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, a sudjelovao je i pomoćnik ravnatelja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije mr. Mišo Lukačević.

„Nije lako nositi etiketu siromaštva, živjeti u začaranom krugu iz kojeg kao da nema izlaza. Problemi koji su se nagomilali, nisu nastali odjednom. Stoga, ni rješenja ne mogu biti jednoznačna, a posebno trebamo izbjegavati stigmu i reći Sami su krivi, već u drugome u nevolji prepoznati vlastito lice“, rekla je uime organizatora skupa, u svom uvodnom izlaganju Julijana Mladenovska-Tešija s Visokog evanđeoskog teološkog učilišta.

Doc. dr. sc. Darija Rupčić Kelam s Filozofskog fakulteta istaknula je kako je siromaštvo veliki globalni, ali i hrvatski problem. Odgoj i obrazovanje, poticanje empatije i skrbi osnovni su alati za promjenu svijesti i izgradnju cjelovite osobe. Umirujemo svoju savjest „lajkovima“ i okrećemo lice od osobe u potrebi pored nas, jer nas njezin pogled uznemiruje, rekla je D. Rupčić Kelam. Potreban je povratak pojedincu kao cjelini, a to se može postići odgajanjem za skrb, što bi bila protuteža kompetitivnom i tržišno nastrojenom suvremenom svijetu, naglasila je.

Govoreći o siromaštvu, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka Romano Kristić istaknuo je da je u riziku od siromaštva više kategorija građana, među kojima su djeca i mladi, starije osobe, dugotrajno nezaposleni i umirovljenici. Trenutno je na području Osijeka 29.853 umirovljenika, dok je broj zaposlenih 49.313. Grad Osijek koristi spektar mjera za ublažavanje rizika od siromaštva: zajamčene minimalne naknade (820 korisnika ili 1459 članova kućanstva), doplaci za pomoć i njegu tuđe osobe (1267 korisnika), osobne invalidnine (734 korisnika), naknade do zaposlenja (107 korisnika), naknade za troškove stanovanja (606 korisnika), besplatni prijevoz (680 korisnika) i druge.

Aktivnosti Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji najranjivijima pomaže već 77 godina, predstavio je mr. M. Lukačević. Istaknuo je kako je osnovno poslanje Crkve naviještanje, slavljenje sakramenata i pomaganje. Aktivnosti Caritasa obuhvaćaju rad Pučke kuhinje u Osijeku, Slavonskom Brodu, Vinkovcima i Vukovaru gdje se podijeli i više od 400 obroka dnevno, a obroke dobiva i Centar za prihvat beskućnika u Osijeku. Caritas u pomoći potrebitim pojedincima i obiteljima uključuje i volontere, stipendira učenike i studente, pomaže mlade majke i trudnice, posuđuje medicinska pomagala.

Visoko evanđeosko teološko učilište teži odgoju i obrazovanju koje povezuje teoriju s praksom i teologiju s djelovanjem. Bivši studenti ovoga Učilišta, Danijel i Marijana Vuga pokrenuli su udrugu i dnevni boravak za beskućnike „Dom nade“, a za svoje aktivnosti pomaganja ove su godine dobili nagradu Ponos Hrvatske, rekla je J. Mladenovska-Tešija.

Tajana Šarić, socijalna pedagoginja iz Osijeka govorila je o Obrtničkoj školi u kojoj radi, i svom volonterskom iskustvu u Zambiji. „Djeca u mojoj školi su divna, učenici dolaze iz različitih sredina i često su vrlo siromašni, toliko da jedan par čizmica dijele dvije sestre koje su sretne kada im se smjene u školi ne preklapaju. Ima sličnosti i razlika između Hrvatske i Zambije. Siromaštvo se pokazuje na sličan način: ono je nedostatak osnovnih stvari koje djeci trebaju da bi bila u školi. Uz odjeću i hranu, bilježnice su akutan problem. Sustavna rješenja su potrebna i u jednoj i u drugoj državi, no to ne znači da se svatko od nas ne može uključiti, volontirati. U Zambiji ili Hrvatskoj, svejedno je“, rekla je T. Šarić. J. Mladenovska-Tešija/Foto: Z. Pušić/Glas Slavonije