Misa prigodom Dana neovisnosti

VINKOVCI – U prigodi Dana neovisnosti Republike Hrvatske svečano misno slavlje u vinkovačkoj crkvi sv. Euzebija i Poliona u srijedu 8. listopada predslavio je domaći župnik mons. Tadija Pranjić. Sudjelovali su, među ostalima, gradonačelnik Vinkovaca dr. Mladen Karlić i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Tomislav Čuljak. Predvoditelj misnoga slavlja pozvao je na molitvu za hrvatsku domovinu, za njezinu bolju i sretniju budućnost.

„Domovina je uvijek nešto što je čovjeku svetinja. Mi smo Hrvati stoljećima čekali dan kada ćemo biti svoji na svome i to se upravo dogodilo na ovaj dan 1991. godine kada je Hrvatski sabor svojom odlukom odlučio učiniti jedan od najpovijesnijih poteza u povijesti hrvatskoga naroda. Naša državnost seže u daleku prošlost, a prije 23 godine smo se osamostalili izlazeći iz jedne hobotnice koja se zvala komunistička Jugoslavija i počeli svoj životni put“, rekao je mons. Pranjić.

„S posebnim poštovanjem i pijetetom danas se želimo sjetiti svih onih koji su donosili povijesne odluke za budućnost hrvatskoga naroda, počevši od preminuloga predsjednika dr. Franje Tuđmana, do ostalih te na poseban način onih koji su dali svoje živote, a to s hrvatski vojnici i redarstvenici koji su ustali odmah u obranu hrvatskoga suvereniteta naše domovine i našega naroda. Moramo priznati da smo bili napadnuti sa svih strana. Ističem uvijek kako su nam proricali zlu sudbinu i zlu kob: tko smo da se osamostalimo, kakav smo narod, gdje se nalazimo na zemljopisnoj karti, međutim poslije se vidjelo da imamo dobru mladost, dobre ljude, dobre vojnike i redarstvenike. Imali smo tada i mudro i dobro političko vodstvo naše hrvatske države“, rekao je mons. Pranjić.

Pjevanje na misi u čast Majke Božje, misi prikazanoj za hrvatsku domovinu, predvodio je domaći Mješoviti pjevački zbor „Sv. Cecilija“ predvođen Dubravkom Vukovarac, prof. Zbor je prije završnoga obreda otpjevao Lijepu našu. Tekst i foto: Snježana Kraljević