Ministrica Gabrijela Žalac u posjetu nadbiskupu Hraniću

ĐAKOVO (TU) – Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, u pratnji župana Vukovarsko-srijemske županije Bože Galića, boravila je u petak 13. siječnja 2017. u kratkom posjetu đakovačko-osječkom nadbiskupu Đuri Hraniću. Susretu su nazočili i generalni vikar Ivan Ćurić, ekonom Nadbiskupije Nedjeljko Čutura te voditelj Nadbiskupijskog ureda za projekte Ivan Birkić.

Ministrica je predstavila projekt „Slavonija“ te za isti zatražila podršku, što joj je nadbiskup i obećao, rekavši da će Crkva sa svoje strane učiniti sve što je u njezinoj mogućnosti za dobrobit naroda i domovine. Potom je nadbiskup ministricu upoznao s alarmantnim iseljavanjem stanovništva te istaknuo važnost sustavnih i dugoročnih mjera koje će zaustaviti odljev stanovništva te pridonijeti demografskom oporavku naroda i domovine.

Ministrici je predstavio projekte nadbiskupije te zamolio da pokuša ispraviti propust nenavođenja Crkve kao prihvatljivog subjekta za apliciranje projektima fondova EU, učinjen u predpristupnim pregovorima. Naveo je da je velik dio kulturne baštine Republike Hrvatske u vlasništvu Crkve. Pri apliciranju projektima fondova EU Crkva surađuje s gradovima i županijama, ali to je opterećenje za njih. K tome, Crkva je zainteresirana za razne socijalne programe. Bilo bi ih zasigurno više kad bi se Crkvi olakšao pristup natječajima i fondovima koji pomažu takve projekte. Tiskovni ured