Duhovna obnova za ministrante

OSIJEK (TU) – U subotu, 14. siječnja 2017. u Župi Preslavnoga Imena Marijina u Osijeku održana je duhovna obnova za ministrante, na kojoj je sudjelovalo 50 ministranata. Početak duhovne obnove započeo je u župnoj crkvi, gdje je župnik preč. Ivan Jurić posvijestio ministrantima koja je njihova služba, da su dio Crkve i da je kao takvi moraju izgrađivati na dobro svih.

Osim toga, posvijestio im je da se svi okupljaju oko Krista, da je On vrhunac i smisao njihovih života. Ministrant je onaj koji ima važnu ulogu u Euharistiji. On je prvi do svećenika te on onaj koji svjedoči Kristovu realnu prisutnost na svakoj Euharistiji. Župnik se svima zahvalio na njihovom doprinosu u ministriranju tijekom cijele godine, a posebice u blagoslovu obitelji te ih potaknuo na daljnje redovito sudjelovanje na misnim slavljima. Nakon kratkog nagovora uslijedilo je euharistijsko klanjanje, gdje se molilo za vlastite potrebe i zahvaljivalo Gospodinu na svemu što daruje.

Po završetku klanjanja započeo je drugi dio duhovne obnove u prostorijama pastoralnog centra, gdje su nazočni pogledali kratki i prigodni film, a potom se ministrante podijelilo u dvije skupine, na srednjoškolce/studente i na osnovnoškolce. Kratke nagovore imali su supsidijar Mato Martinković i đakon Mario Žigman. Vlč. Mato je progovorio o prijateljstvu na temelju svetopisamskog teksta iz Knjige Sirahove, te istaknuo bitnu ulogu i potrebu prijatelja. Sam nagovor odvijao se kroz dijalog, gdje su ministranti izmjenjivali svoja iskustva i razmatranja na tu temu. Vlč. Mario progovorio je o duhovnosti, molitvi te potrebi svjedočenja svoje vjere u konkretnom životu.

Duhovna obnova zaključena je zajedničkim ručkom i druženjem u prostorima pastoralnog centra. M. Žigman