Lipanjski “Vjesnik”

ĐAKOVO (TU) – „Poziv na svetost svih krštenika uključuje i poziv na duhovni oprez spram onoga što se događa u njima samima, neovisno o tome što sami misle da jesu i čime druge hrane da možda jesu“, ističe u svom uvodniku lipanjskog Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije urednik doc. dr. Boris Vulić, a tema broja jest apostolska pobudnica „Gaudete et exultate“.

O temi broja pišu: Željko Relota („Papa Franjo: Petar koji s pravom kritizira i(li) Sveti Otac kojega se (ne) kritizira?!“); Mihael Prović („Mladi pred otkrivanjem svetosti“); Silvija Mašaberg („Znamo li živjeti kao sinovi i kćeri Božje?“) te Šimo Šokčević („»Homo zappiens« i poziv na svetost“).

Fra Željko Barbarić preveo je pismo biskupa Kalifornije o brizi za sve one koji se bore s duševnim poremećajima pod naslovom „Nada i iscjeljenje“, Ivica Raguž piše „O depresiji“, a u svojim Konfinalijama Hrvoje Kalem promišlja o „Relevantnost i irelevantnost svećenika i poruke koju naviješta“.

Nadbiskup Marin Srakić nastavlja feljton „Sve za vjeru i jedinstvo naroda“ o životu i djelu biskupa Antuna Akšamovića; Zvonko Pažin piše na temu „Liturgijska slavlja pod misnom: Blagoslovi“; propovijedi su priredili: Vladimir Delić, Robert Farkaš, Antun Japundžić, Mato Gašparović, Alberto Maggi/Zdenko Ilić, Josip Ivešić te Josip Filipović, koji je pripravio i materijal za Duhovsko bdjenje. Glazbenu građu – „Zazive Srcu Isusovu“ priredio je Dejan Bubalo, a Anita Dučkić Sertić u rubrici Bračno i obiteljsko savjetovalište piše pod naslovom „Nije dobro da čovjek bude sam: načinit ću mu pomoć kao što je on“. U Razgovoru s povodom razgovarali smo s rektorom đakovačkog Bogoslovnog sjemeništa i prodekanom KBF-a u Đakovu izv. prof. dr. Stjepanom Radićem, a razgovor nosi naslov „Činimo sve što možemo da bismo predočili pravu narav svećeničkog poziva“.

Sanja Kopunović Legetin Iz druge perspektive promišlja na temu „Izvan opsega Kurikula…“, Nataša Šantić osmislila je pripremu za vjeronaučni sat pod naslovom „Službe i karizme u Crkvi slobodno i radosno življenje evanđelja“; katehetski prilog „Želim primiti svetu potvrdu“ osmislili su Marica Begić i Krešimir Bulat. „Isus i Petar – ljubav je srce Crkve (Iv 21, 15-25)“ završno je razlaganje Ivice Čatića o Evanđelju po Ivanu, a Krešimir Bulat autor je materijala i za biblijske zajednice na temu „Prvo stoljeće kršćanstva – progoni i mučenici“. U Pogledu u knjigu Dino Klem predstavlja knjigu Ante Šarića „Doprinosi Drugog vatikanskog sabora“, dok Tomislav Ćurić na omotu broja piše o oltaru sv. Josipa u Josipovcu 1. Na omotu je i fotogalerija „VjeDra“ 2019.

Informativni dio, između ostaloga, donosi Priopćenje s 58. zasjedanja Sabora HBK-a te izvješća o nadbiskupijskom susretu slijepih i slabovidnih osoba, zlatnom jubileju Obitelji malih Marija i Župe sv. Leopolda B. Mandića u Osijeku, 35. Zlatnoj harfi, boravku hodočasnika Đakovačko-osječke nadbiskupije u Skopju tijekom pohoda pape Franje te pohodu novoga đakovačko-osječkog pomoćnog biskupa Ivana Ćurića rodnoj župi Brodski Varoš i Svetištu Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu. U lipanjskom broju Vjesnika nalazi se i najava o Drugoj europskoj konferenciji „Formacija i prevencija. Moć kao služenje“ koja će se održati u Zagrebu od 19. do 22. rujna. M. Kuveždanin