Radionica BIOS-a na temu „Mitovi i stereotipi o braku“

OSIJEK (TU) – U srijedu, 29. svibnja 2019., u Bračnom i obiteljskom savjetovalištu Đakovačko-osječke nadbiskupije u Osijeku, održana je radionica na temu Mitovi i stereotipi o braku. Prva je to od pet planiranih radionica za bračne parove koje se uz potporu grada Osijeka odvijaju u okviru projekta Umijeće bračne ljubavi.

Sudionici su aktivno sudjelovali u raspravi komentirajući prezentirane stereotipe te izrazili neslaganje s većinom njih, odnosno potvrđujući kako stereotipi i mitovi vezani uz brak doista to i jesu. Važno je napomenuti kako je skupina sudionika bila vrlo heterogena po dobi i bračnom stažu, što je dodatno potaklo i obogatilo raspravu. Osim razgovora o samoj temi radionice, vrijeme je odvojeno i za razmjenu iskustava o rješavanju bračnih teškoća. Sudionici su se također dotakli i zamke postavljanja previsokih očekivanja u braku te zaključili kako je u svakom odnosu zapravo najvažniji kompromis.

Ova radionica omogućila je drugačiju perspektivu promatranja bračnog odnosa i ljubavi u braku te  pomogla u osvještavanju važnosti komunikacije među partnerima. Iduća radionica i susret predviđeni su za srijedu, 26. lipnja s početkom u 17 sati na temu Kako se kvalitetno posvađati? Radionice će se održavati svake posljednje srijede u mjesecu do listopada ove godine, osim u mjesecu srpnju. Pozvani su svi bračni parovi, neovisno o bračnom stažu, a dobrodošli svi koji se žele pridružiti, pa i ako nisu u  braku. A. Kovač Mišura/E. Matuzović