Krštenje osmog djeteta obitelji Toth

RAKITOVICA (TU) – Pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. Ivan Ćurić predvodio je na 25. Nedjelju kroz godinu, 18. rujna 2022. svečano misno slavlje u filijalnoj crkvi Sv. Jakova apostola u Rakitovici tijekom kojega je krstio Josipa, osmo dijete u obitelji Andrije i Ljubice Toth. Suslavitelj na svetoj misi bio je donjomiholjački župnik i dekan preč. Josip Antolović, a kao akolit posluživao je domaći sin, bogoslov pete godine, koji pohađa studij na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu. Misno slavlje pjesmom i sviranjem na orguljama predvodila je s. Kristijana Kolić uz sudjelovanje brojnih okupljenih vjernika.

Na ulazu u crkvu župnik Antolović izrekao je pozdravne riječi malom kršteniku Josipu, njegovim roditeljima i kumovima. Slavlje je nastavio biskup Ćurić, pozdravivši okupljenu zajednicu i posebno roditelje malog Josipa, Andriju i Ljubicu Toth rođ. Šimara. Biskup je izrazio radost što ova župna zajednica, Đakovačko-osječka nadbiskupija i Katolička Crkva danas dobiva još jednog člana. Osvrnuvši se na naviješteno evanđelje, rekao je da nam krštenje istinski otvara vrata vječnog života jer se krštenjem ucjepljujemo u Kristov život te tako postajemo Božji sinovi i kćeri. Stoga svoje odnose trebamo graditi na bratskoj i sestrinskoj ljubavi, pažljivi i puni dobrote, suosjećajući s potrebama onih najmanjih, najslabijih, bolesnih i siromašnih, rekao je biskup, pozvavši obitelj novokrštenika da vlastitim primjerom i nadalje ostvaruje Kristovo poslanje u svojoj obitelji, a ostale vjernike da budu otvoreni rađanju novih života u suradnji s Kristom Gospodinom te tako pridonesu boljoj demografskoj slici Hrvatske.

Na kraju misnog slavlja župnik Antolović zahvalio je biskupu Ivanu na njegovom dolasku u ovu župnu zajednicu. Biskup i župnik potom su pohodili obitelj Toth u njihovom domu te ih prigodno darivali. Sonja Devčić