Koncert u franjevačkoj crkvi u Slavonskom Brodu

SLAVONSKI BROD (TU) – Nakon večernje mise u nedjelju, 18. rujna u prepunoj franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu održan je koncert Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija i tenora Brođanina Krešimira Špicera. Donijeli su uzbudljiv program opernih arija i recitativa koje brodska publika rijetko ima priliku čuti.

Povijest glazbe puna je bisera operne literature, na koje su izvođači željeli podsjetiti sastavljenim programom, u kojem se vodilo računa da orkestar i glas budu podjednako zastupljeni, da publika može uživati i u instrumentima i u vokalu. Krešimir Špicer posebno je dojmio arijama iz Mozartove opere Idomeneo, kralj Krete, ali kroz cijeli koncert posebno se isticala njegova sposobnost da glasom oslika različite osjećaje.

Koncert je bio vrhunac obilježavanja 50. obljetnice Kazališno-koncertne dvorane Ivane Brlić-Mažuranić, koja je uz franjevački samostan organizator koncerta. Pokazala je to brodska publika nagradivši ugledne glazbenike za svaku izvedbu velikim pljeskom. Uime organizatora zahvalio im je gvardijan fra Klaudio Milohanović. B. Lukačević