Katehetska nedjelja proslavljena u župama Nadbiskupije

Kalendarom susret planirano slavlje Katehetske nedjelje održano je u mnogim župama 24. rujna 2023. No pojedine su župe to slavlje imale ranije. Katehetski ured je priredio i župnicima poslao materijale za tu prigodu.

Vođinci

U Župi Kraljice Svete Krunice u Vođincima na poseban je način započela nova školska i vjeronaučna godina. Na svečanim misnim slavljima u Novim Mikanovcima u 8.30 sati te u Vođincima u 10.30 sati posebno je blagoslovljeno 16 prvašića i njihove nove školske torbe, a na večernjoj misi u 18.30 zazvan je blagoslov Duha Svetoga za početak nove školske godine. Svečano je misno slavlje predvodio župnik Ante Šiško, a animirao dječji zbor „Betuel“.

Učenici su puni dojmova od školskih praznika, a mnogi se od njih raduju upravo novom početku u školskim klupama. To se napose odnosi na prvašiće koji su po prvi put nabavili torbe, pernice, knjige i olovke te su im školske klupe postale nova stvarnost. Ono što je najvažnije jest da su svoje školsko putovanje započeli upravo s najboljim suputnikom i prijateljem – Isusom.

Župnik Ante u svojoj homiliji podsjetio je upravo na važnost misnog slavlja. Misa je ono najsvetije i najsvečanije što nas dovodi ravno ususret Gospodinu. Tu Gospodin dolazi k nama i mi k Njemu u želji da ga susretnemo, da se skrijemo pod Njegove skute. On je naš izvor života i trebao bi nam biti glavni smisao istoga. Upravo nam je zato važno da u školi, na fakultetu, na poslu, u radnom okruženju ne zaboravimo da je naša prva i najvažnija zadaća da budemo Njegovi. Po našem ponašanju i našim odnosima se mora moći vidjeti kome pripadamo. Kako nam sveti Pavao govori: „Samo se ponašajte dostojno evanđelja Kristova.“ Također, nikako ne smijemo zaboraviti  navratiti Gospodinu, posjetiti Ga na misnome slavlju i zahvaliti za sve darove i talente.

Na večernjoj svetoj misi, učenici su nas na poseban način uveli u misno slavlje. Predmolili su molitvu vjernika te Gospodinu donijeli sve ono što će ih pratiti do kraja školske i vjeronaučne godine. Njihovi zborni glasovi predmolili su najljepšu od svih molitvi – Oče Naš. Na samome je kraju župnik Ante zazvao blagoslov na sve učenike, učenice i njihove nastavnike. Tena Faletar

Osijek 5

I u Župi sv. Josipa Radnika Osijek obilježena je Katehetska nedjelja. Misno slavlje je predvodio župnik Vladimir Delić. Na početku misnoga slavlja pozdravio je nazočne učenike, učitelje, vjeroučitelje i ravnatelje škola zahvalivši im na velikom odazivu misnom slavlju zaziva Duha Svetoga na sve učenike i njihove učitelje.

U prigodnoj homiliji župnik Delić je istaknuo kako roditelji znaju biti previše zaštitnički okrenuti prema svojoj djeci, što se ne pokazuje uvijek dobrim. Djecu treba od malih nogu učiti da rade i da se mole Bogu, odnosno da mu zahvaljuju. Ne možemo očekivati da ćemo napredovati u učenju i radu, ako se samo molimo Bogu, već se moramo potruditi i uz molitvu ipak i učiti. Isto tako, rekao je djeci da ne trebaju učiti samo za ocjene koje će dobiti, već treba njegovati svoje talente koje nam je Bog darovao, a toga nema bez rada. S takvim pristupom će nas i Bog nagraditi, jer je on naš darežljivi Otac. „Zato vas molim djeco poštujte svoje učitelje i vjeroučitelje, a vi roditelji surađujte s njima, jer zajedno gledamo ka istom cilju odnosno dobrobiti naše djece.“Psalam i molitvu vjernika, u kojoj su izrekli molitve za svoje roditelje, učitelje i vjeroučitelje, predvodili su učenici osnovnih škola s područja župe. Isto tako, učenici su izrekli zazive Duhu Svetome, uz prinos darova: kruha i vina, krsne svijeće, Biblije, školske torbe, lopte, mobilnog uređaja i knjige. Misno slavlje je svojim pjevanjem uzveličao dječji zbor pod ravnanjem voditeljice Valentine Vojnović,  uz glazbenu pratnju Ante Papića (gitara), Leona Jankovića (bisernica) te Svena Vukelića (brač). Renata Meleš

 Otok

U nedjelju, 24. rujna 2023., na jutarnjoj misi, u kripti župne crkve sv. Antuna Padovanskog u Otoku, jer je crkva teško oštećena u ljetnoj oluji, slavila se Katehetska nedjelja. Okupili su se učenici sa svojim učiteljima i roditeljima predvođeni ravnateljicom Osnovne škole Josipa Lovretić Otok, Marinom Beuk.

Misno slavlje vodio je preč. Antun Knežević, župnik i dekana Otočkog dekanata. U uvodnom dijelu je pozdravio sve nazočne učenike, njihove učitelje i roditelje, te sve okupljene vjernike i zahvalio na velikom odazivu misnom slavlju zaziva Duha Svetog na sve učenike i njihove učitelje. “Ova nedjelja je nazvana Katehetskom nedjeljom. Kateheza je naviještanje kršćanske poruke koja za cilj ima odgoj u vjeri djece, mladih i odraslih vjernika. Ovom nedjeljom želi se potaknuti produbljivanje naše vjere i njeno življenje u svakodnevnom životu, radu i učenju. A zato nam je potrebna pomoć Duha Svetog koju ćemo danas posebno moliti,” naglasio je župnik.

Nadovezujući se na evanđelje župnik je govorio o Bogu kao milosrdnom Ocu koji želi da svaki čovjek  bude sretan te je u tom smislu rekao: „Bog se, prije svega, bavi našim životima. Kad se netko bavi nečijim životom, onda taj mora dopustiti da to traje cijeli njegov vijek, a plaće i ocjene se dijele tek na kraju života. Do tada svaki čovjek pred Bogom ima jednake šanse. Bog je velikodušan Otac i Bog je ljubav! Isus ga je prikazao kao gospodara vinograda, ali on nije samo neki poslodavac koji se bavi poslom. Njegov vinograd je Kraljevstvo nebesko u kojemu vlada ljubav, radost, sreća, a ne nadničarenje i računanje. Bog je milosrdan! Svijet u kojemu živimo zaboravlja na milosrđe. Tko zna, taj dobiva. Tko ne zna, taj gubi. Tko ima, umnožava svoje bogatstvo, tko nema, ostaje bijednik. Kod Boga je na djelu milosrđe pa zato kod njega stvari izgledaju potpuno drukčije. Kod Boga svi mogu biti sretni i zadovoljni.  Samo poslušajmo što Isus govori i prihvatimo Božju ljubav i milosrđe!“

Obraćajući se djeci župnik je naglasio: „ I vaši roditelji vas bezuvjetno vole. Vole vas i vaši učitelji. Svi oni žele izvesti vas na pravi put da postanete dobri i pošteni ljudi. Pa ako netko malo i skrene, oni će ga zajednički vratiti. Ali u tom poslu trebaju i vašu suradnju. Ako nekad i dobijete poneku jedinicu, to nije zato što vas ne vole, to je opomena da treba više raditi da biste sutra dobili peticu. Lijenost se ne može nagrađivati, stoga treba vrijedno raditi, učiti i obradovati učitelje, a nadasve roditelje!“- istaknuo je preč. Knežević.

Misno slavlje animirala je s. Rafaela Jozić, a misna čitanja prenijele su vjeroučiteljice Božana Filipović i Jasna Klarić. Molitvu vjernika predvodile su učenice Lana Brnatović i Larisa Mandić, a zazive Duhu Svetom prije završnog blagoslova čitala je učenica Lana Mandić.

Ovo misno slavlje uzveličao je svojim pjevanjem župni Dječji zbor “Ljiljani sv. Ante” pod ravnanjem s. Gracije Petrić. Mira Bošnjaković

 Sotin/Lovas/Bapska

Na 24. nedjelju kroz godinu, 17. rujna 2023. župe hrvatskoga Srijema – Sotin s filijalom Opatovac, Lovas i Bapska proslavile su Katehetsku nedjelju, pridružujući se zajedništvu obilježavanja Katehetske nedjelje u Đakvačko-osječkoj nadbiskupiji. Okupljeni na misnim slavljima, školarci osnovne i srednje škole zajedno sa svojim roditeljima, učiteljima i vjeroučiteljima obilježili su početak nove školske i vjeronaučne godine zazivom Duha Svetoga.

U svojoj propovijedi župnik Domagoj Vidaković rekao je: „Svake nedjelje smo u učionici Božje riječi i svi imamo zajedničkog Učitelja, našega Gospodina. On nas usmjerava i hrabri da budemo odvažni u vršenju svoga poziva. Svatko od nas ima svoj poziv, svoje talente koje treba koristiti na izgradnju društva. Svi mi imamo domaću zadaću, i trebamo je što bolje napraviti. Učitelji svoj dio, vjeroučitelji svoj, katehete svoj, svećenici svoj dio, a roditelji svoj dio domaće zadaće. Svi zajedno imamo zadatak našu djecu obogatiti znanjem, da jednog dana budu što bolji ljudi i vjernici.“ Tiskovni ured