Vlč. Nikola Kraljević

Svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, Nikola Kraljević premino je u Novom Sadu 1. srpnja 2011. u 60 godini života. Rođen je 2. srpnja 1951. u Blaževcu kod Gradačca (BiH). Za svećenika je zaređen 24. rujna 1978. u Gunji, a nakon ređenja četiri godine vrši službu duhovnog pomoćnika u Babinoj Gredi, Nijemcima, Velikoj Kopanici i Drenovcima. Bio je upravitelj župe Petlovac tijekom pet godina. Kao župnik djelovao je u Levanjskoj Varoši i Hrtkovcima do 2002. Zbog zdravstvenih poteškoća tijekom šest godina pastoralno pomaže u Petrovaradinu 3, Beočinu, Čereviću te u Đakovu i Breznici Đakovačkoj, kao dušobrižnik staračkog doma. Sprovodni obredi održani su u srijedu, 6. srpnja 2011. godine u Gunji.

Tijelo pokojnika bilo je izloženo u župnoj crkvi Svetog Jakova apostola. Uz odar molila je rodbina, vjernici iz Gunje i župa gdje je vlč. Kraljević službovao, vjernici iz pokojnikova rodnog mjesta Blaževac u Bosni i Hercegovini, kao i njegovi prognani Hrtkovčani te vjernici iz brojnih drugih mjesta. Misu zadušnicu predvodio je biskup Srijemske biskupije, mons. Đuro Gašparović, a koncelebrirao je pomoćni biskup đakovačko-osječki, mons. Đuro Hranić i 55 svećenika koji djeluju u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji te Srijemskoj biskupiji. Tijekom mise liturgijsko pjevanje animirao je crkveni zbor župe Gunja. U svojoj homiliji mons. Gašparović je rekao: “Iako je ovo oproštaj, danas je uskrsnuće. Dan utješne nade, vedroga pogleda u Krista. Jer, otajstvo Krista, raspetoga i uskrsloga, obasjava svjetlošću smrt svećenika Nike, koji i sada propovijeda i obogaćuje nas. Rado je propovijedao Božju riječ i rado dijelio sakramente, kako u zdravlju, tako i u bolesti. On sada zaista susreće Krista, a mi molimo Gospodina da mu bude milostiv i da ga primi u svoj mir.”

Oproštajni govor održao je župljanin Ante Gutić, koji se vlč. Kraljevića prisjetio kao mladomisnika, koji je mladu misu slavio 24. rujna 1978. u staroj crkvi, rekavši: “Često smo imali prigodu slušati ono što si naučio u školi Isusa Krista, a to si i nama prenosio. Tvoje propovijedi kod nas su rado slušane, o njima se raspravljalo te ih se u srcu nosilo kući. Prenosio si na nas svoj temperament pun bosanskog duha. Mnogo si pridonio da duhovni život u Gunji i danas cvjeta.”

Prognanik iz župe Hrtkovci, Stjepan Rolan, u svom govoru prisjetio se dolaska vlč. Kraljevića u Hrtkovce 1989. godine. “Bili ste dobar pastir stada svoga. Omiljeni svećenik Hrtkovaca u narodu, naš ponos, pa smo se nadali da ćemo duže biti zajedno. No, došla je 1992., kada smo morali otići sa svojih stoljetnih ognjišta. Bilo je bolno i teško. Mi smo morali u našu dragu Hrvatsku, a Vi ste ostali u Hrtkovcima, trpjeli uvrede, maltretiranje, batinanje. Bili ste žrtva terora, no ostali ste žrtvovati se za vjeru i dostojanstvo katoličkog naroda. Nas, Hrtkovčane iz Kule, Vaša smrt duboko je potresla te smo došli oprostiti se od vas”, rekao je Rolan.  

Vladimir Crnov, načelnik Općine Gunja, izrazio je sućut pokojnikovoj obitelji te istaknuo: “Vlč. Kraljević bio je osoba prijateljstva, bliskosti, a volio je i nogomet o kojemu je rado pričao. Želio je znati o svemu što se događa u Gunji, a mi smo bili s njim kadamu je bilo najteže i željeli smo mu pomoći na bilo koji način. Hvala mu za sve što je učinio i što se brinuo za Gunju i Gunjance.“ Ukopne obrede na groblju Plitine u Gunji predvodio je preč. Marko Đidara, dekan Drenovačkog dekanata, a da je pokojnik bio omiljen u Gunji, potvrdila je i nazočnost Gunjanaca drugih konfesija. Vlč. Kraljević sahranjen je u obiteljskoj grobnici u kojoj su sahranjeni i njegovi roditelji Kata i Ivo. Stjepan Bogutovac