Vlč. Josip Plavšić

Svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, vlč. Josip Plavšić preminuo je u četvrtak, 13. listopada 2011. godine u Svećeničkom domu u Đakovu, u 70. godini života i 46. godini svećeništva.  Rođen je 8. ožujka 1942. u Gundincima, a za svećenika je zaređen 29. lipnja 1966. u Đakovu. Odmah nakon ređenja zamjenjivao je župnika u Gundincima tijekom mjesec dana. Službu kapelana u Vuki obavljao je dva mjeseca, a potom službu upravitelja župe tijekom dvije godine. Službu upravitelja župe Nijemci vršio je tijekom trinaest godina. Kao župnik djelovao je sedamnaest godina u Cerni i devet godina (do umirovljenja) u Vođincima. Zbog zdravstvenih poteškoća umirovljen je u jesen 2009. godine.

Sprovodni obredi održanii su u subotu, 15. listopada u Gundincima. Pokojnikovo tijelo od 10.00 sati bilo je izloženo u župnoj crkvi Sv. Mateja, evanđelista gdje je u 14.00 sati biti sveta misa, a po završetku mise uslijedio je ukop na mjesnom groblju. Misu zadušnicu, uz koncelebraciju brojnih svećenika, prisutnost mnoštva vjernika i časnih sestara, predvodio je pomoćni biskup đakovačko-osječki, mons. Đuro Hranić. Izričući ljudsku i kršćansku blizinu, molitveno zajedništvo i iskustvo vjere pomoćni biskup iskazao je u svoje ime i ime đakovačko-osječkog nadbiskupa, mons. Marina Srakića, koji zbog unaprijed preuzetih obveza nije mogao prisustvovati obredima, izraze sućuti i suosjećanja.

Euharistija je molitva hvale, a mi danas Bogu zahvaljujemo za bogat i plodan svećenički život svećenika Josipa. Zahvaljujemo za njegovo služenje u našoj mjesnoj Crkvi kroz 45 godina svećeničkog i 43 godine župnog pastoralnog rada. Euharistija je, prije svega, spomen-slavlje Kristova prijelaza iz smrti u život i zato se euharistijom opraštamo od našega brata, istaknuo je u uvodu mise mons. Hranić.
Vlč. Plavšić svoj je svećenički život tijekom trinaest godina poklonio župi Nijemci, tijekom sedamnaest godina župi Cerna i tijekom jedanaest godina župi Vođinci. Znao je da je i njemu i njegovim župljanima Gospodin Pastir, te se trudio da kao župnik bude na sliku „Dobroga pastira“ Isusa Krista. Bio je vrijedan, marljiv i zauzet svećenik. Revno je i znalački katehizirao, te sjedio satima u ispovjedaonici, istaknuo je mons. Hranić rekavši kako u navedenim župama i po odlasku vlč. Plavšića stoje redovi pred ispovjedaonicom kako nedjeljom tako i radnim danima, jer je on svoje župljane odgajao za čestu ispovijed.

Za njegova djelovanja u župnoj zajednici i u liturgiji vladalo je ozračje vedrine i radosti. Njegovao je liturgijsko pjevanje, a u Nijemcima i u Cerni okupljao je i vodio dječje tamburaške orkestre. Ulijevao je u vjernička srca ministranata, mladih, odraslih vjernika i staraca zahvalnost zbog dara života, njegovao je sakramentalni život svoga stada i mir vjere u srcima bolesnika, opisao je biskup Hranić ističući veliku vjeru pokojnika u posljednje dvije godine, kada ga je pohodila teška bolest, zbog koje je boravio u Svećeničkom domu u Đakovu.    

„Vlč. Josip potvrdio je da je ne samo dobar propovjednik, nego prije svega duboki i smireni vjernik. Posvjedočio je da je svjestan kako ga njegovo nasljedovanje Dobroga Pastira vodi dolinom smrti te je svećenike, časne sestre, rodbinu i vjernike, koji su s njim komunicirali kroz posljednje vrijeme, utvrđivao iskustvom vlastite vjere, svjesnim gledanjem u smrt, potpunim mirom i svjedočanstvom molitve. Svaki novi dan vlč. Josip doživljavao je kao veliki Božji dar, te je dane provodio u intenzivnom molitvenom životu“, istaknuo je biskup. Prisutne vjernike pozvao je da u svjetlu života i smrti pokojnoga svećenika obnove svoje pouzdanje u Boga, te da i oni svoj život potpuno prepuste u njegove ruke.

Tijekom sprovodnih obreda na gundinačkom groblju od pokojnog svećenika i bivšeg župnika pjesmom se oprostio zbor mladih i vjernici župe Kraljice svete Krunice iz Vođinaca. Biskup Hranić moleći za pokojnika prisutne je potaknuo na molitvu za sve pokojne svećenike, ali i za nova svećenička zvanja u rodnom mjestu vlč. Plavšića. M. Kuveždanin