Hodočasnički dani Gospi Brze Pomoći

SLAVONSKI BROD (TU) – Blizu dvije tisuće hodočasnika okupio je 8. svibnja, kao hodočasnički dan GospI Brze Pomoći u njezinu svetištu u Slavonskom Brodu. Kako bi u ovim posebnim uvjetima zbog pandemije svi Gospini štovatelji mogli sudjelovati na misnim slavljima, toga ih je dana slavljeno sedam. Sunčan dan bio je naklonjen te su brojni vjernici, poštujući sve upute, mise mogli pratiti u prostranom dvorištu svetišta.

Osjećala se toga dana posebna radost među vjernicima koji su došli Gospi zahvaliti za tolike milosti i moliti je u ovim bremenitim vremenima. Lijepi je broj vjernika pristupio sakramentu pomirenja za koji su im u odgovarajućim prostorijama na raspolaganju bili brodski i okolni te umirovljeni svećenici. Sva su slavlja predvodili domaći svećenici.

Središnje hodočasničko slavlje uz domaćeg župnika Ivana Lenića te grkokatoličkog brodskog župnika Aleksandra Hmilja i p. Marijana Zubaka, misionara Krvi Kristove iz Zagreba, predvodio je mons. Stjepan Belobrajdić, umirovljeni brodski župnik. Posluživao je trajni đakon Vrhbosanske nadbiskupije vjeroučitelj Robert Čabraja.

Pojašnjavajući Evanđelje u kojem Isus stišava oluju i smiruje svoje preplašene učenike, mons. Belobrajdić je primijetio kako Isus prekorava nevjeru svojih učenika i upozorava ih da se ne moraju ničega bojati kad je On s njima. „Kao i učenike mnogi će ‘virusi’ našega vremena kušati i našu vjeru prema Bogu, bližnjemu i potrebitima. Upravo je to bila prilika u ovim danima pandemije, a bit će i dalje, da rastemo i sazrijevamo i ne bojmo se jer je Isus u lađi našega života“, rekao je uz ostalo mons. Belobrajdić. Vjernicima je na kraju postavio tri pitanja i zamolio ih da na njih odgovore konkretnim življenjem svoje vjere: „Prvo pitanje koje nam želim postaviti je – u kojim područjima svoga života doživljavam najveće valove i jesam li čuo što mi Isus odgovara. Drugo pitanje je – u tim životnim valovima doživljavam li da je Isus sa mnom ili s tolikima oko sebe pitam li, ‘Bože, Isuse, pa gdje si’? I treće pitanje koje traži životni odgovor je – koja je moja najveća zapreka da imam potpuno povjerenje u Boga i time ostvarujem radost svoga življenja? Braćo i sestre, pozvani smo na ta pitanja odgovoriti svojim životom. U tome neka pomogne naša Gospa Brze Pomoći“.

Da bi se ispoštovale mjere fizičkog razmaka, boravka primjerenog broja vjernika u crkvi, ispovijedanja u zatvorenim prostorima, upisa svetih misa i drugih oblika služenja vjernicima i njihovih potreba, tijekom cijeloga dana bili su angažirani župni suradnici, napose mlađi. Slijedeći sve upute, vjernici su posvjedočili svoju odgovornost. Svečano je bilo i na večernjoj misi u 20 sati na kojoj je sudjelovao veći broj mladih, napose studenata, koji su u zajedništvu s predvoditeljem slavlja studentskim kapelanom Robertom Farkašem zahvalili Gospi na blizini u ovom vremenu. Tom su misom ujedno nastavili svoje redovite „mise mladih“, koje u tom svetištu inače slave svake srijede.

Nakon višegodišnjeg promišljanja domaćeg župnika i njegovih suradnika, a na poticaj hodočasnika, upravitelj svetišta preč. Ivan Lenić pozvao je sve da izraz naše privržene ljubavi i zahvalnosti Gospi Brze Pomoći, čuvarici u ovom vremenu pandemije, bude izrada i postavljanje njezina kipa u župnom dvorištu i stvaranje mjesta molitve i pobožnosti za hodočasnike te oplemenjivanje svetišta. To će biti zavjet Gospi Brze Pomoći, koji su pojedini vjernici podržali svojim darovima.

Kako bi u ovim posebnim okolnostima pandemije svim Gospinom štovateljima omogućili sudjelovanje na misnim slavljima ovoga su svibnja domaći svećenici upriličili Dane čašćenja Gospe Brze Pomoći, koji su započeli u utorak 5. svibnja i trajali do subote 9. svibnja. Tako su dani trodnevnice bili hodočasnički dani za župljane i vjernike grada, koji su imali priliku svakoga dana sudjelovati na četiri misna slavlja, uz mogućnost ispovijedi. I u subotu 9. svibnja slavljene su tri mise.

Crkva je kroz sve dana bila otvorena vjernicima za osobnu pobožnost. Svi dani bili su u znaku molitve Gospi Brze Pomoći, zazivane u litanijama „obranom od zaraznih bolesti i pošasti“, za prestanak bolesti COVID-a 19. Zato je za euharistijska slavlja na sam hodočasnički dan bio korišten posebni misni obrazac „u vrijeme pandemije“, odobren za ovo razdoblje od Kongregacije za bogoslužje i disciplinu sakramenta. B. Lukačević