Edukacija djelatnika Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije

OSIJEK (TU) – Hrvatski Caritas (HC) pokrenuo je projekt E-Caritas za sve nad/biskupijske caritase u Hrvatskoj. Na tom tragu Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije organizirao je 28. listopada 2020. u Vijećnici Nadbiskupskog Vikarijata u Osijeku cjelodnevnu edukaciju za svoje djelatnike. Robert Futač, suradnik HC-a predstavio je rad E-Caritasa, informatičkog sustava na razini Hrvatske biskupske konferencije koji svim nad/biskupijskim caritasima služi kao pomoć u svakodnevnom radu.

Ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, doc. dr. Drago Tukara pozdravio je R. Futača te mu zahvalio na dolasku i spremnosti educirati voditeljice Caritasovih pučkih kuhinja i Caritasova Centra za beskućnike te ostale djelatnike ovoga Caritasa, kao i na spremnosti odgovoriti na sva njihova pitanja i nejasnoće.   

„Ovaj sustav omogućava evidenciju korisnika, usluga, automatsko izvještavanje i naprednu analitiku djelovanja i rada nad/biskupijskih Caritasa te je samim time vrlo konkretan i dobar alat, koji pomaže nad/biskupijskim caritasima u svakodnevnom radu s korisnicima te pružanju usluga humanitarnog i socijalnog karaktera“, pojasnio je Futač. Tijekom edukacije bilo je puno pitanja, ravnatelj Tukara s djelatnicima Caritasa pokazao je interes, ali i potrebu za ovakvim sustavom jer on omogućuje digitalizaciju i lakoću poslovanja. Veliki broj dosadašnjih informacija koje se nalaze u formularima u pisanoj formi ili u posebnim računalnim tablicama, kada se jednom unesu u sustav, automatizmom će  se obrađivati te će biti lakše formirati izvještaje o korisnicima. Sve će biti na jednom mjestu i odmah dostupno, kad god zatreba. Sustavu se može pristupiti s tableta, mobitela ili nekog drugog računala te u svakom trenutku dobiti tražene podatke o korisnicima, uslugama, izvještajima, napomenuo je predavač i izrazio zadovoljstvo suradnjom s djelatnicima Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije. M. Kuveždanin