Svibanjski “Vjesnik”

ĐAKOVO (TU) – „Dušobrižništvo iseljenika“ tema je svibanjskog broja Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije. Urednik doc. dr. Boris Vulić u uvodniku pod naslovom „Jedan biskup, vjera i domovina“ podsjeća kako je, prema onome što je poznato, prvi, a ako ne prvi, onda sigurno među prvim javnim osobama u Hrvatskoj koje su ozbiljno shvatile inicijative i vapaje iseljenih Hrvata, bio je đakovački biskup Josip Juraj Strossmayer (1815. – 1905.). Nadbiskup Đuro Hranić piše pod naslovom „Važne uloge dušobrižničkog rada među hrvatskim iseljenicima“, a o temi broja pišu i:  Tomislav Markić („Hrvatska inozemna pastva: identitet i poslanje“); Ivica Ivanković Radak („Crkveni dokumenti i kanonske odredbe o dušobrižništvu dijaspore“); Adolf Polegubić („Problemi i putovi hrvatskoga pastoralnog djelovanja u Njemačkoj nekoć i danas“); Željko Čekolj („Migracije i iseljavanja kao izazov za Crkvu“); Drago Iličić („Hrvatska katolička župa bl. Alojzija Stepinca – Salzburg“).

Kolumna za župnike Žarka Relote nosi naslov „Svemoć i nemoć“; nadbiskup u miru Marin Srakić piše 16. nastavak feljtona o životu i djelu biskupa Antuna Akšamovića „Sve za vjeru i jedinstvo naroda“, a Zvonko Pažin osmi nastavak Liturgijskih zborovanja na temu „Euharistijsko slavlje prema Misalu iz 1962. i Misalu iz 2002.“. Propovijedi su priredili: Davor Vuković, Boris Vulić, Ivan Andrić, Tomislav Ćurić i Josip Bošnjaković; euharistijsko klanjanje Josip Filipović, a glazbeni prilog „Zdravo dane, dana slavo“ Dejan Bubalo. Tanja Kuprešak piše na temu „Religioznost i zadovoljstvo brakom“.

U Razgovoru s povodom razgovarali smo s vlč. Josipom Levakovićem, svećenikom Đakovačko-osječke nadbiskupije i prvim dušobrižnikom Hrvatske katoličke misije u Dublinu, a razgovor nosi naslov: „Rastemo i sazrijevamo u Božju obitelj“.

„Škola na daljinu“ naslov je kolumne za vjeroučitelje Marine Živić. Ana Želinski priredila je pripremu za školski sat na temu „Milosrdni Samarijanac“. Tu je i kateheza za odrasle „Evangelizirati: DA – ali kako?“ Lea Tannera, u prijevodu Pavla Madžarevića. Ana Totić Despotović i Krešimir Bulat osmislili su katehetski prilog „Ljubav i zajedništvo – sakrament ženidbe“; Ivica Čatić donosi razradu ulomka Evanđelja po Marku „Ozdravljenje uzetoga i otpuštenje grijeha“ (Mk 2,1-12); a Krešimir Bulat za biblijske zajednice osmislio je „Kviz znanja: Sveci koje smo upoznali“. Dino Klem predstavlja knjigu Šimuna Šite Ćolića „Kako uspješnije kvariti međuljudske odnose“.

Informativni dio Vjesnika donosi poruku pape Franje za 57. Svjetski dan molitve za zvanja te 54. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije. Tu su i izvještaji o televizijskim prijenosima misnoga slavlja iz đakovačke prvostolnice prije i tijekom Vazmenoga trodnevlja, radu Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije i župnih Caritasa te devetnici i mjesečnom hodočasničkom danu Gospe Brze Pomoći u okolnostima sprječavanja širenja koronavirusa. Omot broja donosi vijest iz Bošnjaka i Slavonskog Broda o obnovi pobožnosti sv. Roku te podijeli uskrsnog kruha, a predstavljen je i još jedan biskupski štap iz Strossmayerova vremena, koji datira iz druge polovice 19. stoljeća. Martina Kuveždanin