Druga virtualna kateheza; katehetski materijali BIOS-a

ĐAKOVO/SLAVONSKI BROD (TU) – Vjeroučitelj Đakovačko-osječke nadbiskupije Mihael Kelbas iz Tehničke škole Ruđera Boškovića u Vinkovcima priredio je i drugu virtualnu katehezu te odlučio mlade naučiti moliti Gospinu krunicu, a Suzana Matošević, dipl. teolog i savjetovatelj iz Bračnog i obiteljskog savjetovališta u Slavonskom Brodu osmislila je materijale za obiteljske katehetske susrete.

U opisu svoje virtualne kateheze vjeroučitelj Mihael ističe: „Rašireno je mišljenje među nekatolicima, ali i ponekim katolicima kako je Gospina krunica primitivna molitva u kojoj ‘budalaste’ duše nalaze radost, ali koja ne pristaje ljudima upućenima u vjeru. Ali baš suprotno, možemo ustvrditi da krunicu mole mnogi: djeca i odrasli, laici i učeni teolozi, početnici na molitvenom putu kao i veliki mistici. Krunica je tako spretna, vješta i vrlo dubokoumna molitva da se bez ikakve poteškoće može prilagoditi različitim ljudima i situacijama. Krunica je prije svega usmena molitva i molimo ju kao takvu. Izgovaramo riječi i pokušavamo biti svjesni onoga što izgovaramo. Razmišljamo o sadržaju i smislu riječi. A sam tekst vrlo je bogat. No, krunica je i meditativna te kontemplativna molitva.“

Tijekom virtualne kateheze, vjeroučitelj potiče mlade na molitvu krunice, uči ih kako moliti te na kraju i poziva na zajedničku molitvu. Na raspolaganje je stavio dvije verzije kateheze – dužu i kraću.

Potičući na obiteljske katehetske susrete Suzana Matošević u uvodnom pismu namijenjenom roditeljima, piše: „Roditelji, kao prvi odgojitelji u vjeri, mogu prenositi vjerske istine svojim osobnim primjerom i svjedočenjem, poticanjem usvajanja kršćanskih vrijednosti (kao što su npr. odgovornost, ostvarivanje slobode, solidarnosti, povjerenja i sl.) koje i sami žive. Međusobna ljubav supružnika uistinu je odsjaj ljubavi Presvetog Trojstva. Odsjaj te ljubavi Presvetog Trojstva preljeva se i u  obiteljskom životu kroz međusobne odnose: bračne, očinske, majčinske, sinovske, bratske, te ih također Ljubav Presvetog Trojstva ujedinjuje u zajedništvu. Zajedništvo u obiteljskoj molitvi djeci će uliti pouzdanje u vjeru, poticat će ih na sudjelovanje u slavljima, autentičnost u kršćanskom svjedočenju te pružiti sigurnost u životnim poteškoćama. Roditelji imaju zadaću i interpretirati djeci vjerske istine, razloge prakticiranja kršćanskog života, a isto tako poticati ih i na čitanje biblijskih pripovijesti tijekom cijele liturgijske godine.“ Roditeljima je na raspolaganje stavljeno dva niza po 7 obiteljskih razmatranja na temu „Isusova obitelj“ i „U Noinoj korablji“.

Navedeni materijali mogu se pronaći na mrežnim stranicama Đakovačko-osječke nadbiskupije u rubrici Molitveno-katehetski sadržaji.

Tiskovni ured