Devetnica Djetetu Isusu u Brodskom Vinogorju

BRODSKO VINOGORJE (TU) – Devetnica Djetetu Isusu, kojom Služavke Maloga Isusa nastavljaju molitvu za  proglašenje blaženim i svetim svoga utemeljitelja sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa u godini jubileja njegove 180. obljetnice rođenja i krštenja, nastavljena je i ovoga mjeseca u utorak 25. srpnja. Misno slavlje u kapelici Djeteta Isusa u Stadlerovoj spomen kući u Brodskom Vinogorju u Slavonskom Brodu predvodio je  vlč. Luka Ćosić, župni vikar u Župi Duha Svetoga u Malom Parizu.

Kako je toga dana Crkva slavila sv. Jakova apostola – mučenika poznatog po brojnim hodočasnicima koji idu u njegovo svetište vlč. Ćosić usporedio je njegov život sa temom devetnice Djetetu Isusu – trima mudracima koji odlaze u nepoznato i sa životom i djelom nadbiskupa Stadlera. Naglasio je kako je svim tim svetim ljudima zajedničko bilo to što su hrabro i odlučno s povjerenjem u Božju providnost krenuli u nepoznato.

“Nitko od njih nije znao što ih očekuje tamo gdje idu. Nisu znali kakve će izazove susresti na mjestima kamo idu. Unatoč tome krenuli su odvažno i hrabro. Sv. Jakov koji je svjedočio i propovijedao o Kristovoj muci i uskrsnuću, mudraci, koji su samo na temelju znakova pošli pokloniti se novorođenom kralju o kojem ništa ne znaju i na kraju nadbiskup Stadler koji je krenuo u nepoznato u Bosnu. Unatoč izazovima i nevoljama koje ga očekuju, Stadler kreće svjestan da služi Bogu da će tamo gdje ide donijeti Radosnu vijest, uspostaviti crkveni život koji će ljudima omogućiti da svoju vjeru istinski ispovijedaju. Od svih tih svetih ljudi možemo učiti, da iako nesigurni u budućnost, imamo pouzdanje da slijedimo nešto dobro. Kao što je Stadlera pokrenula svijest da svoj život u potpunosti daje Crkvi Božjoj i mi smo kršćani pozvani biti svjesni da sve što imamo i jesmo je Božji dar i na tome mu biti zahvalni. Pozvani smo s tom sviješću koračati kroz život. Današnje nas evanđelje podsjeća da smo kao kršćani pozvani na malenost, strpljivost i poniznost. Pozvani smo od Djeteta Isusa učiti vrijednost ljubavi i dobrote. Prihvaćanjem puta malenosti, ljubavi i služenja jedni drugima istinski ćemo biti snažni i ovdje na zemlji živjeti predokus Kraljevstva Božjega“, rekao je uz ostalo vlč. Ćosić. On je na kraju mise posebno blagoslovio nazočnu djecu.

Uz župljane na toj su misi sudjelovale i dvije redovnice,  s. Marija Pia Pilić i s. Marija Nikolina Džavić,  koje se ovih dana u Stadlerovom rodnom gradu pod vodstvom s. Marije Ljilje Marinčić pripremaju za svoje doživotne zavjete. S Pia rođena je i živjela u Beču. O nadbiskup Stadleru nije ništa znala. Kada je pročitala njegov životopis oduševila ju je njegova  briga za malene i siromašne i karizma njegovih sestara Služavki Maloga Isusa te je to bio pokretač da se odluči stupiti u taj red sestara. S. M. Nikolina dolazi iz Gospina svetišta u Voćinu. Odluka da krene u red ove družbe bio je odrastanje uz Služavke Maloga Isusa koje su je oduševile svojim načinom života i karizmom.

„Naš utemeljitelj sluga Božji Josip Stadler najsvjetlija je točka našega reda i neizmjerna nam je radost ovdje u njegovom rodnog gradu pripremati se za ovaj veliki događaj – naše redovničke zavjete“, posvjedočile su ove dvije mlade redovnice. One su pri kraju mise predvodile pobožnost Djetetu Isusu, a potom zajedno s nazočnim vjernicima molile molitvu za Stadlerovo proglašenje blaženim i svetim.

Svojim sviranjem i pjevanjem nježnih božićnih pjesama slavlje je animirala s. Pavka Dujmović, kućna poglavarica Služavki Maloga Isusa u Brodskom Vinogorju. Zajedničko druženje i toga su puta nastavili uz okrjepu u lijepom prostranom dvorištu  centra. Brankica Lukačević