Dan djedova, baka i starijih osoba proslavljen i u Đakovu

ĐAKOVO (TU) –  Treći svjetski dan djedova, baka i starijih osoba pod geslom Od koljena do koljena dobrota je njegova proslavljen je i u Đakovu u četvrtak 20. srpnja 2023., a organizirali su ga Centar Amadea Milosrdnih sestara sv. Križa i Župa Svih Svetih u Đakovu. Susret je upriličen u dopodnevnim satima na ljetnoj terasi centra Amadea gdje se okupilo više od stotinu starijih osoba i njihovih sinova, kćeri i unuka. Svi koji su željeli mogli su se ispovjediti za vrijeme molitve Gospine krunice, a potom je uslijedila sveta misa koju je predvodio Domagoj Vidaković, župni vikar. Okupljene je pozdravila i s. Natalija Fadiga, voditeljica Udruge i dnevnog boravka za starije centra Amadea poželjevši im svima dobrodošlicu i ugodan boravak. Izrazila je svima blizinu, ljubav i poštovanje te molitvenu podršku čestitavši im Dan djedova, baka i starijih osoba. Naglasila je njihovu važnost u životu generacija, a također je zamolila i njihovo molitveno praćenje djece, mladih i unuka.

Vlč. Vidaković je u svojoj homiliji također ohrabrio osobe starije životne dobi iskazavši im poštovanje i naglasivši važnost njihove prisutnosti u jednoj zajednici. Tumačio je zatim  evanđeoski tekst susreta Marije i Elizabete te pročitao i dio papine poruke za Dan djedova i baka te starijih osoba:

Gospodin se nada da će mladi u susretu sa starijima prihvatiti poziv na čuvanje sjećanja i prepoznati, zahvaljujući njima, dar pripadnosti jednoj većoj povijesti. Prijateljstvo s nekom starijom osobom pomaže mlađoj da svoj život ne svodi život na sadašnjost i da se sjeti da ne ovisi sve o njezinim sposobnostima. Starijoj osobi pak prisutnost mlađe osobe daje nadu da ono što je doživjela neće biti izgubljeno i da će se njezini snovi ostvariti. Ukratko, Marijin pohod Elizabeti i svijest da se Gospodinovo milosrđe prenosi s koljena na koljeno otkrivaju da sami ne možemo napredovati, a kamoli spasiti se, te da su Božja prisutnost i djelovanje uvijek dio nečeg većeg, povijesti jednog naroda.

Poslije mise članovi Župnog pastoralnog vijeća i volonteri Udruge sv. Vinka Paulskog upriličili su druženje djedova, baka i starijih osoba te im poslužili osvježenje i domaća slana peciva iskazavši im na taj način zahvalnost, ljubav i odanost. Sudionici su izrazili zadovoljstvo, radost i sreću zbog susreta te lijepog i ugodnog slavlja, prihvaćenosti i druženja priređenim njima u čast.  Tiskovni ured