Đakovčani se trodnevnom duhovnom obnovom pripremali za župnu svetkovinu Svih svetih

ĐAKOVO (TU) – Molitvom krunice, a potom i molitvom za obitelj, koju je u katedrali pred oltarom Blažene Djevice Marije predmolio župnik Ivan Lenić, u srijedu, 27. listopada započela trodnevna duhovna obnova u đakovačkoj katedrali na temu „Živjeti svetost u braku i obitelji”, a ususret župnoj svetkovini Svih svetih.

Nakon molitve za obitelji ove župe uslijedilo je misno slavlje, koje je predvodio kanonik mons. Stjepan Karalić. U središte svoga razmatranja mons. Karalić stavio je obitelj, upitavši nije li znakovito to što se sâm Bog rodio u obitelji – Svevišnji Gospodin odabrao je obitelj da se u njoj rodi Bog te ga je dao nama vjernicima, da zauvijek bude među nama. Potaknuo je vjernike da se zapitaju koliko su današnje obitelji slika Svete Obitelji, kojoj je u središtu bio sam Bog. „Teško je biti u obitelji bez Boga, bez onoga kojemu se utječemo, kojega molimo, koji čuva naše zajedništvo. On nas zove da dođemo u njegov dom, da ga primimo u euharistiji i ponesemo ga u svoje obitelji“, istaknuo je mons. Karalić. Na kraju je molio da po zagovoru sv. Josipa u središtu svake obitelji bude Bog te da se iz kuća i stanova ovoga grada čuje molitva.

„U životu želimo biti radosni i to je nešto što nam je Bog darovao, nešto što je postavkama našega bića. Pitanje je kako ostvariti radost u našem životu. Razne osobe nam daju upute kako biti radosni. Osluhnimo Božju riječ kako bismo pronašli ondje odgovor na naša pitanja“, rekao je dr. sc. Josip Bošnjaković, profesor KBF-a u Đakovu, predvodeći 28. listopada misno slavlje druge večeri u đakovačkoj župi Svih svetih.

U svojoj je homiliji govorio o četiri poruke. Kao prvu, istaknuo je kako smo svi ukućani Božji, nazidani na temelju apostola i proroka, stanujemo u domu, odnosno u kući gdje je domaćin Bog. „Neka nam ova euharistija pomogne razumjeti da Bog u nama već stanuje i da uspijemo skupiti snage, mudrosti, milosti, ljubavi, povjerovati kako je Bog u nama, kako je Bog u meni“, istaknuo je predvoditelj. Kao drugu poruku izdvojio je sliku iz naviještenog Evanđelja, kako Isus moli prije važne odluke u svom životu te je vjernike potaknuo da i oni postupe na isti način. „Pokušajmo prije odluka koje donosimo zastati i čuti Božji glas, osnažiti se tim glasom, kako bismo imali jasnoću što želimo. Uvjeren sam kako bi mnoštvo manjih ili većih situacija u našim obiteljima imalo drugačiji ishod kada bismo se vraćali na tihi Božji glas u nama koji nam govori da smo ljubljeni sinovi i kćeri. A to se može dogoditi ako odvojimo vrijeme za molitvu“, rekao je dr. Bošnjaković.

Nadalje je protumačio treću poruku, kako slušati Božju riječ znači ozdravljati. Pritom je rekao kako je život u obitelji moguć ako znamo slušati jedni druge, a slušati znači otvoriti svoje uši, srca i duše za potrebe naših bližnjih, čime ozdravljaju međusobni odnosi. Homiliju je zaključio četvrtom porukom, kako prelomljeni život za druge donosi ozdravljenje, no za to je potrebna hrabrost. Naglasio je kako su nam, s obzirom na izazove u kojima živimo, potrebni hrabri ljudi, stjegonoše ljubavi, slušanja, molitve, stjegonoše hrabrosti koja ne može bez nježnosti.

I treći dan duhovne obnove župljani su se došli pripravljati za crkveni god – svetkovinu Svih svetih. O temi trodnevnice „Živjeti svetost u braku i obitelji“ u petak, 29. listopada  govorio je vlč. Ivan Živić, župnik u Gunji koji je predvodio misno slavlje. U uvodu je pozvao sve okupljene Isusovim riječima da budu savršeni kao što je savršen Otac naš nebeski, a da je to moguće svjedoče nam brojni sveci koje ćemo slaviti za koji dan.

U svojoj propovjedi posebno se obratio majkama i očevima rekavši da svatko od nas može biti svet na svoj originalni način te naveo četiri načina za postizanje svetosti u obitelji. Prvo je ljubav, drugo molitva, treće sakramentalni život i četvrto radne navike. To znači suncem ljubavi grijati svoju obitelj, molitvom zalijevati, sakramentima prehranjivati obitelji i radom i trudom brati plodove za svoju obitelj. Pozvao je roditelje na otvorenost životu jer je čovjek vrhunski kapital. Župnik Lenić je na kraju mise zahvalio vlč. Živiću što je prihvatio predvoditi misu trećega dana duhovne priprave ali i župljanima koji su se trodnevnicom oraspoložili i pripravili svoja srca za slavlje svetkovine Svih svetih. A. Banović / J. Hrehorović