Blagoslovljen novoizrađeni Dom za umirovljene svećenike

ĐAKOVO (TU)VIDEO – U Đakovu je u petak, 29. listopada blagoslovljena novosagrađena zgrada Doma za umirovljene svećenike, u Ulici Luke Botića, na kućnom broju 4. Obred blagoslova predvodio je nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić, u nazočnosti nadbiskupa u miru Marina Srakića, pomoćnog biskupa Ivana Ćurića, srijemskog biskupa Đure Gašparovića, brojnih svećenika, časnih sestara, predstavnika Grada Đakova te predstavnika tvrtki koje su sudjelovale u realizaciji projekta izgradnje novog doma.

„Zazivamo danas Božju dobrotu i milost na ovo novo zdanje, moleći da stanovnici ovog novog doma budu krijepljeni i vođeni Duhom Svetim, okruženi brigom i ljubavlju svoje subraće i službama onih kojima je povjerena skrb za njihovo stanovanje i zdravlje nakon godina njihova djelovanja u župama i službama u krilu našega prezbiterija. Zahvalna srca danas od Boga molimo blagoslov za ovu novopodignutu zgradu smještenu uz našu prvostolnicu Sv. Petra, moleći istodobno blagoslov za sve one koji će ovdje stanovati i djelovati, i koji će ovamo dolaziti, da u svima raste uzajamna ljubav, učvršćena nadom u Božje spasenje koje nam je darovano po dobrom pastiru Isusu Kristu“, rekao je nadbiskup Hranić, dodajući  kako će ova zgrada služiti za umirovljene, stare i bolesne svećenike za ne samo Đakovačko-osječke nadbiskupije, već i Srijemske biskupije.

Okupljenima se potom obratio predsjednik Nadbiskupijskog povjerenstva za izgradnju Doma za umirovljene svećenike preč. Mato Gašparović, ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera, koji je planiranje i izgradnju novog doma prikazao u fazama; od traženja najpovoljnije lokacije, izrade projektnog zadatka, ishođenja uvjeta i dozvola od nadležnih javno-pravnih tijela, do izrade urbanističko-arhitektonskog rješenja odnosno projekta, odabira izvođača radova te opremanja  Doma.

Među ostalim je potvrdio kako je pozivni natječaj za izradu idejnog rješenja nove zgrade Svećeničkog doma u Đakovu raspisan 11. studenoga 2016. godine. Na temelju sedam pristiglih ponuda, od trinaest zatraženih, Nadbiskupijsko povjerenstvo za izbor idejnog rješenja nove zgrade Svećeničkog doma izabralo je 13. siječnja 2017. projekt projektantskog ureda Penezić-Rogina d.o.o. iz Zagreba, rad prof. Vinka Penezića, ovl. arh. principala i njegova projektantskog tima. Nakon provedenoga pozivnoga natječaja, upućenoga na petnaest građevinskih poduzeća iz Hrvatske, većim dijelom s područja Slavonije, Nadbiskupijsko povjerenstvo izabralo je za izvođača radova građevinsko poduzeće Akropola d.o.o. iz Satnice Đakovačke. Temeljni kamen postavljen je i blagoslovljen 29. listopada 2018. godine. Nakon zatraženih ponuda i izrade pet uzornih apartmana, Povjerenstvo je opremanje Doma povjerilo poduzeću Ars dizajn cedar d.o.o. iz Osijeka. Ugovor je potpisan i opremanje je započelo 12. srpnja 2021. godine. Vrijednost građevinskih radova s PDV-om je 60 milijuna kuna, a opremanja 6 milijuna kuna.

Okupljene je potom pozdravio voditelj projektantskog ureda Penezić-Rogina d.o.o., dipl. ing. arhitekture Vinko Penezić, koji je ukratko predstavio projekt, rekavši kako se pred njegovim timom našao vrlo složen i zahtjevan zadatak, koji se očituje kako u kompleksnom projektnom programu, tako i u izazovima uklapanja zgrade u zatečeni okoliš uz poštivanje dominantnog volumena katedrale.

Iz homilije nadbiskupa Hranića

Uslijedila je služba riječi te homilija nadbiskupa Hranića, u kojoj se osvrnuo na naviješten evanđeoski odlomak o starcu Šimunu, koji je po nadahnuću Duha Svetoga došao u Jeruzalemski hram u trenutku Isusova prikazanja. Obratio se umirovljenim svećenicima, rekavši kako mlađi svećenici u njima prepoznaju časne starce Šimune, koji su kroz cijeli život u svoje ruke uzimali te i danas u mirovini svakodnevno u svoje ruke uzimaju Isusa. „Vi ste starci koji blagoslivljate Boga jer su vaše oči tijekom vašeg svećeničkoga služenja na području Đakovačko-osječke i Srijemske biskupije vidjele očekivanoga Spasitelja. Susreli ste Utjelovljenoga u krilu Djevice Marije, raspetoga i uskrsloga, koji je svjetlost na prosvjetljenje svih naroda. Prepoznali ste te i danas svjedočite da je Isus Krist određen na propast i uzdignuće svih ljudi te ste kroz svoje svećeničko djelovanje iskusili da je on i osporavan znak“, rekao je nadbiskup, izražavajući radost što je Nadbiskupija nakon duže priprave od nekoliko godina, točno tri godine nakon blagoslova kamena temeljca, 29. listopada 2018. godine, uspjela završili izgradnju te što kraju privodi opremanje novoga doma za  svoje umirovljene svećenike.

Na kraju homilije, nadbiskup je poručio: „Želimo vam, draga braćo umirovljeni svećenici, iskustvo radosti i blaženstva o kojemu govori današnje čitanje iz Knjige Sirahove: ‘Gospodin slavi oca u djeci njegovoj! A nas nešto mlađe, i vas draga sasvim mlada braćo svećenici, sveti pisac poziva na poštovanje i ljubav prema našoj starijoj braći. Upozorava: ‘Sine moj, pomozi oca svoga u starosti i ne žalosti ga za života njegova. Ako mu i razum klone, budi blag s njime i ne grdi ga ti, koji si u punoj snazi. Jer ne zaboravlja se milost prema ocu, već se uračunava u oprost grijeha. I poručuje nam: ‘Tko štuje oca, okajava grijehe svoje. (…) Tko štuje oca, radovat će se sa svoje djece i bit će uslišan u dan molitve svoje.’

Uslijedio je obred blagoslova novoizgrađenog doma. Nakon blagoslovne molitve nadbiskup Hranić i biskup Gašparović prošli kroz dio novosagrađene zgrade, škropeći i kadeći nove prostore. Susret je završen dodjelom zahvalnica svima koji su svoja znanja i sposobnosti utkali u ovaj projekt. A. Banović