Caritasov seminar za animatore i suradnike župnih karitativnih skupina

ĐAKOVO (TU) – Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije i ove godine organizirao je seminar na nadbiskupijskoj razini za sve animatore i suradnike župnih karitativnih skupina, koji je održan 8. lipnja 2019. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu. Susret je započeo zajedničkom Molitvom za obitelj sv. Ivana Pavla II. te pozdravom dr.sc. Drage Tukare, ravnatelja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Predavač na seminaru bio je vlč. Ivica Martić, a govorio je na temu „Ustani i hodaj!…“ Tema seminara bila je sjećanje na treći posjet pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj i njegov lik pape hodočasnika i putnika. U svom predavanju vlč. Martić usporedio je Caritas, koji je uvijek pokretan i dinamičan, s hodočašćima i skrbi za zajedničko dobro. Svoje izlaganje o značenjima i važnosti hodočašća potkrijepio je primjerima iz Svetog pisma i nekim crkvenim dokumentima. Za kraj je ukazao na važnost karitativnih animatora i suradnika u župnim zajednicama.

Nakon predavanja slijedio je radionički dio. Sudionici su podijeljeni u pet grupa i to: Radionica Krk, Dubrovnik, Osijek, Rijeka i Zadar. U svakoj radionici na početku je pročitan odlomak iz propovijedi sv. Ivana Pavla II. prilikom posjeta tim gradovima te njegove poruke. Nakon prisjećanja na Papine poruke, nazočni su promišljali koliko te poruke žive u svojim župnim zajednicama i obiteljima, koliko su odgovorni i vjerni svom svakodnevnom pastoralnim životu, obiteljskim dužnostima, društvenim, političkim i građanskim stvarnostima.

Na kraju seminara dr.sc. Drago Tukara zahvalio je svim sudionicima na njihovom odazivu, pozvao ih na promišljanje o zajedničkom hodočašću te naglasio da svi aktivni u karitativnom radu trebaju čuvati identitet Caritasa u svojim župama i karitativnom radu. Seminar je završen zajedničkom molitvom i druženjem uz zakusku. Ivanka Domazet