Bošnjaci – 220. godišnjica rođenja dr. Andrije Šumanovca

BOŠNJACI (TU) – U organizaciji Župe Bošnjaci i Odjela za kulturu Općine Bošnjaci, na prvu nedjelju došašća, 28. studenoga 2021., obilježena je 220. godišnjica rođenja bošnjačkoga župnika i dekana, arhiđakona Gornjega Srijema, teologa dr. Andrije Šumanovca (1801. – 1873.). Visoka obljetnica započela je svetom misom u suslavlju vlč. Stjepana Šumanovca, župnika u Sikirevcima, i domaćega župnika preč. Josipa Filipovića.

Velečasni Šumanovac u homiliji je govorio o trostrukom značenju došašća naglasivši važnost duhovne priprave za nadolazeći blagdan Božića, a po njezinu se završetku osvrnuo na obljetnički dan, upoznavši rodnu župu sa životopisom dr. Šumanovca na čijoj temi je i diplomirao 2007. godine. Krajem misnoga slavlja upriličena je svečanost otkrivanja spomen-ploče na pročelju župnoga dvora posvećene tome istaknutom Bošnjačaninu.

Okupljeno mnoštvo isprva je pozdravio savjetnik načelnika Općine Bošnjaci za kulturu rekavši kako će odjel i dalje inicirati podizanja sličnih spomen-obilježja. Prisutne su zatim pozdravili spomenuti svećenici, a preč. Filipović izrazio je zadovoljstvo oživljavanja sjećanja na znamenite bošnjačke župnike. Nakon kratkih nagovora uslijedilo je otkrivanje spomen-ploče, da bi pjesmom „Tebe tražim“ skup na koncu pozdravili članovi Muške pjevačke skupine „Baće iz Bošnjaka“. Antun Lešić