Blagoslov kupole crkve i temelja nove župne kuće brodske grkokatoličke župe

SLAVONSKI BROD – Grkokatolička župa Uzvišenja Svetog Križa Slavonski Brod dobit će novi liturgijski prostor i župni stan. Počeli su, naime, graditeljski radovi na rekonstrukciji crkve i izgradnji nove župne kuće na lokaciji u Cesarčevoj 39. U toj prigodi temelj i kupolu crkve blagoslovio je u nedjelju, 23. veljače 2020., apostolski administrator Križevačke eparhije mons. Milan Stipić, uz nazočnost domaćeg župnika o. Aleksandra Hmilja i nekoliko desetaka okupljenih vjernika.

U početku se grkokatolička zajednica vjernika okupljala u crkvi u ‘Malom Parizu’, gdje su gotovo 10 godina slavili jednom mjesečno liturgiju dok 1979. tadašnji župnik nije kupio kuću u Cesarčevoj ulici. Tu su nekoliko godina služili liturgiju, a onda je 1985. izgrađena sadašnja crkva. Prošle godine srušena je stara kuća i započeti su radovi na novom župnom stanu i pastoralnoj dvorani. Ove godine obavit će se glavnina radova, a najkasnije do ljeta 2021. očekuje se završetak. Uz izgradnju župnog stana, obnovit će i crkvu.

Cijeli projekt najvećim se dijelom realizira uz financijsku potporu Križevačke eparhije, a barem 10% ukupne investicije bit će ‘pokriven’ darovima vjernika brodske grkokatoličke župe, dobrotvora i donacijom Grada Slavonskog Broda. Ivica Vlašić