Blagdan Gospe od Zdravlja

SLAVONSKI BROD (TU) – Blagdan Gospe od Zdravlja svečano je u ponedjeljak, 21. studenoga proslavljen u Župi bl. Alojzija Stepinca na Hebrangu u Slavonskom Brodu.  Večernje misno slavlje predvodio je domaći župnik Mato Matasović. Na početku mise župnik je govorio o povijesti štovanja ovog blagdana, zahvaljujući  prijašnjem župniku te župe Tomislavu Ćuriću koji je prije 12 godina – odnosno 2010. blagoslovio zavjetnu sliku Gospe od Zdravlja koja je od tada izložena na javno čašćenje vjernicima, a svake prve nedjelje u mjesecu Gospa se posebno časti prigodnim molitvama i zajedničkim klanjanjem.

Naglasivši u homiliji kako je Marija živjela u vrijeme globalne pandemije, kada je zdravlje čovječanstva bilo ugroženo sveprisutnim grijehom, ustvrdio je kako je u odnosu na tu, današnja pandemija koronavirusa beznačajna. „Pandemiji grijeha u Marijino vrijeme nijedan čovjek nije mogao doskočiti. Ljudsko rješenje moglo je biti samo ufanje u u Božju pomoć, zato je Bog poslao svoga Sina koji će svojim čistim prinosom počistiti živote ljudi i odstraniti od njih svaku pogibelj. Za ostvarenje toga plana trebao je čistu i poniznu Djevicu i Majku koja će ga primiti u svoje krilo, a to je bila Marija, puna milosti. Zato Ona ima zasluge te može nositi naslov Ozdraviteljica, sukladno poslanju svoga Sina. Kao što je Marija bila utočište Sinu Božjemu kad je dolazio na zemlju, tako je ona i naše pouzdano utočište“, rekao je župnik.

Istaknuvši kako je samo Marija mogla stati pred pandemiju grijeha, zla i bolesti, jer je bila sigurno Božje oružje, župnik je zaključio kako i nama ne preostaje ništa drugo nego Mariji, koja nas uči da zdravlje dolazi iznutra iz čistoga srca, klicati: ‘O, Zdravo, Zdravo, Zdravo i priskrbi nam zdravlje duha i tijela ugroženo pandemijom naših dana’.

Poslije mise uslijedilo je euharistijsko klanjanje pred Presvetim tijekom kojega je župnik Matasović, kroz zajedničku molitvu, sve obitelji i cijelu župnu zajednicu preporučio Gospi od Zdravlja. Vjernici su i prije mise molili za svoje nakane pred Presvetim, koje je bilo izloženo na oltaru. Brankica Lukačević