Biskup Bogdan predvodio misu o 30. obljetnici osnutka 3. gardijske brigade „Kune“ u Vinkovcima

VINKOVCI – Svečanim misnim slavljem za hrvatske branitelje koji su preminuli, poginuli, ubijeni i nestali, kao i civile u Domovinskom ratu, i za sve one koji su preminuli nakon rata ili od ratnih posljedica, na osobit način za pokojne iz 3. gardijske brigade „Kune“, koje je u središnjoj vinkovačkoj crkvi Sv. Euzebija i Poliona predvodio vojni biskup mons. Jure Bogdan u četvrtak, 29. travnja, započelo je središnje obilježavanje 30. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade „Kune“ u Vinkovcima. Koncelebrirali su vojni kapelani fra Mato Vincetić, Josip Kešinović i Vladislav Mandura te policijski kapelan Ivan Begović.

Prije početka misnoga slavlja domaći župnik mons. Tadija Pranjić je rekao: „Ove godine Hrvatska slavi svoje velike obljetnice – 30 godina od onih zbivanja kojih se jako dobro sjećam. Na poseban način pozdravljam vas vojnike; vas, koji ste bili ponos hrvatskoga naroda, ponos Crkve koja vas je pratila u teškim zbivanjima i trenutcima u vrijeme dugotrajne velikosrpske agresije na Domovinu Hrvatsku. Vi ste spasili Hrvatsku i hrvatski narod i donijeli ste slobodu, a time ste donijeli slobodu i Katoličkoj Crkvi, koja je u bivšem sustavu bila progonjena na svakom koraku. Pozdravljam i vas zapovjednike, koji ste vodili borbe na brojnim bojištima. Želim da vas sve u životu prati Božji blagoslov i da vas čuva zagovor Majke Božje.“

Misno čitanje je čitao umirovljeni bojnik Marko Derežanin, bivši pripadnik 3. i 5. gardijske brigade i član Udruge veterana 3. gardijske brigade „Kune“ Ogranak Nova Gradiška. 

Osvrćući se na prigodno slavlje u propovijedi je vojni biskup rekao kako razmišljamo, kao pojedinci i narod, o oslobođenju Domovine, o slobodi u kojoj živimo, o slobodi koju želimo u svome ljudskome biću i svome okruženju. „Sloboda nema nikakve veze sa samovoljnim potezima, hirovitim postupcima ili autonomnom voljom, koja vidi samo svoje vlastite, kratkoročne potrebe. Dapače, prava sloboda zahtjeva odgovornost i zrelost, bilo u prosuđivanju osobne i zajedničke povijesti, bilo u pogledima na budućnost. Sloboda nikada nije privatna stvar, nego se uvijek tiče pojedinca kao člana ljudske zajednice. Prava sloboda izabire dobro, a odbacuje zlo. U konačnici, sloboda je Božji dar koji se u punini ostvaruje u zajedništvu s Bogom i uz njegovu milost. Čini se da ovaj bitni značaj slobode pomalo gubimo iz vida“, rekao je mons. Bogdan.

Istaknuo je kako promatrajući povijest čovječanstva, osobito ono što se događalo tijekom 20. stoljeća, možemo zapasti u beznađe pa i očaj – tolike Golgote, toliki križni putovi, tolike patnje … Upitao je: „Kamo nas je dovela naša ljudska sloboda? Gdje je ta ljubav prema bližnjemu?“ Istaknuo je kako nam je u živom sjećanju Domovinski rat, svi oni strašni zločini od Vukovara do Dubrovnika. „Kako je bilo moguće da se s toliko agresivnosti i mržnje udari po hrvatskim gradovima i selima, po stanovnicima, da se uništava i pljačka imovina u tuđoj zemlji? Pisali su i govorili napadači da idu osloboditi Vukovar, Vinkovce, Karlovac, Sisak, Glinu, Škabrnju, Dubrovnik! Od koga?! Govorili su da su to njihovi gradovi, njihova kulturna baština, njihova svojina. Ali su je nemilosrdno rušili i palili. Što su ti ljudi doživljavali u svojim srcima i dušama dok su činili zlodjela? Njih je netko preparirao, pripremio za to? Dobiva se dojam da su to činili iz uvjerenja. Tu je temelj zla i nevolje. Korijen zla je posijan u ljudskome srcu, u laži, a ona proizlazi od oca laži, sotone“, rekao je mons. Bogdan.

Podsjetio je da ne može biti više istina jer istina je jedna. „Usustavljena laž u društvenim, političkim i medijskim strukturama, odvela je mnoge u smrt. Ona sprječava istinske dobrosusjedske i međudržavne veze i odnose. To je veliko zlo. Ne trebamo se bojati sjesti za stol i znanstveno i objektivno proučavati povijest radi sadašnjosti i još više radi budućnosti. Preopasne su politizacija i ideologiziranje koje nisu u službi istine. U ljubavi i istini i poštovanju prema čovjeku, Bogom zadanim datostima koje osjećamo i čitamo u prirodnim zakonima, ne želimo biti instrument nijedne i nikoje ideologije ili centra moći, nego u službi istine. Istina, čista istina o Bogu, čovjeku, prirodi, vidljivome svijetu! To je trnovit put, posut bodljama i mnogim otporima, ali nas ne smije smesti na našem putu. Svaka laž, instrumentalizacija, teško se plaća i snosi nepredvidive posljedice“, poručio je vojni biskup.

Na kraju propovijedi rekao je „kako danas iz Vinkovaca šaljemo u Hrvatsku ovu radosnu poruku mira i ljubavi, zahvalni za uzvišeni dar slobode i stojeći čvrsto u istini. Žarka nam je želja da u našoj Hrvatskoj bude još više ljubavi prema Bogu i bližnjemu, još više osjetljivosti za potrebe maloga čovjeka, još više pravednosti i razbora u zakonima i odgojnim programima. Želja nam je da naši mladi u svojoj Domovini prepoznaju mjesto budućnosti i nade. Kao kršćani, svjesni smo da ova preobrazba našega društva počinje od nas samih, od našega osobnoga svjedočenja Evanđelja. Kao Crkva, želimo biti kvasac i duša ove zemlje“.   

Misno slavlje služeno je sukladno epidemiološkim mjerama u koje se uklopio i domaći Mješoviti pjevački zbor „Sv. Cecilija“ uz orguljsku pratnju Dubravke Vukovarac, prof.

Nakon misnoga slavlja položeni su vijenci podno Spomen križa poginulim hrvatskim braniteljima na Gradskom groblju Vinkovci gdje je molitvu, uz vojnoga kapelana Vladislava Manduru predvodio vojni biskup mons. Jure Bogdan. Potom su na svečanoj akademiji u Gradskom kazalištu „Joza Ivakić“ Vinkovci, među ostalima, Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj, župnik Župe sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima Tadija Pranjić Vladislav Mandura, vojni kapelan i dekan Osječkoga vojnoga dekanata, na temelju članka 41. Statuta udruge veterana 3. gardijske brigade „Kune“, a povodom obilježavanja 30. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade „Kune““, nagrađeni plaketom Udruge. Plaketu je uručio predsjednik Udruge ratnih veterana 3. A brigade ZNG „Kune“ Vinkovci brigadir Damir Dujić. Snježana Kraljević