Proslava sv. Leopolda u Slavonskom Brodu

SLAVONSKI BROD (TU) – Svetkovinu svog nebeskog zaštitnika sv. Leopolda Mandića proslavili su u nedjelju, 12. svibnja 2024. župljani istoimene župe u Slavonskom Brodu u naselju Mirkorajon. Svečanu blagdansku misu predvodio je fra Slavko Milić, gvardijan brodskog franjevačkog samostana. Suslavili su, sudski vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije dr. Zdenko Ilić i vlč. Nikola Stupjak, grkokatolički župnik.

U prigodnoj homiliji fra Slavko je promišljao što je to u životu sv. Leopolda Mandića tako značajno da ga je Crkva proglasila svetim te što mi od njega možemo učiti da to bude pravilo i temelj našega kršćanskog života.

Na počeku je naglasio kako je sv. Leopold bio svetac pomirenja, jer je Isusova želja za jedinstvom kršćana bila prisutna kroz cijeli njegov život. “U toj je želji sv. Leopold sav izgarao te stoga njegov život možemo promatrati kroz njegovu težnju za pomirenjem i davanjem zadovoljštine te njegovu misijsku ekumensku težnju”, istaknuo je propovjednik. Naglasivši njegovu jednostavnost, srdačnost, otvorenost, skromnost, ekumenski duh zaključio je kako je sv. Leopold u svome djelu milosrđa podnosio žrtvu sve do svoje smrti 30. srpnja 1942. kada je imao 76 godina života.

“Taj jednostavni život, malo sjeme koje umire, urodilo je čudesnim stablom, punim plodova čija plodnost nije minula do današnjeg dana. Aktualnost njegova života svetosti u Crkvi može se vidjeti u nekim vrlo poticajnim elementima. U njegovu herojskom svjedočenju kršćanskog života ima ljubavi prema sabranosti, prema šutnji, prema kontemplaciji, prema križu, žrtvi, koja predstavlja najbolji lijek za hedonističko traženje, od kojeg boluje današnji svijet. Ima žive želje za ljubavlju i služenjem, koja je u suprotnosti sa sebičnošću u današnjem svijetu. Ima prije svega gorljivog ekumenskog duha, koji je pravi predznak Isusova duha, jer kršćanin ne može ne biti ‘ekumenski’ usmjeren u svakom trenutku svoga života. Ima urgentnosti nove evangelizacije, misije koja pripada svim kršćanina, jer biti Kristovi učenici ne može biti nešto privatno; naprotiv, radost vjere mora se dijeliti sa svima, napose sa siromašnima i onima koji su se udaljili od Boga, svjesni da se vjera jača kada se daruje. Zato molitva koju večeras uzdižemo u spomen na svetog Leopolda, za nas ovdje okupljene i za čitavu Crkvu Božju u Hrvatskoj, je da nam taj mali kapucin, neustrašiv u siromaštvu svoga franjevačkog habita, pomogne da svakoga dana sve više vidimo u ‘svetoj Crkvi’ ne ugodnu obalu na koju ćemo se smjestiti i nepomično stajati, već ‘Petrovu lađu’ na kojoj svaki od nas mora zauzeti svoje aktivno mjesto, s radošću i sa odgovornim služenjem. Neka nam sveti Leopold, koji tako snažno dočarava lik Krista Dobrog Pastira, izmoli duh obraćenja, duboke duhovnosti, misionarskog žara i srce puno milosrđa! ” rekao je uz ostalo gvardijan Milić.

Zahvalu predvoditelju i misnicima uputio je na kraju mise domaći župnik Robert Farkaš. Slavlje je pjevanjem uveličao župni zbor predvođen prof. Kristinom Udovičić.

Župljani su se za ovu svetkovinu pripremali trodnevnicom koju su od četvrtka 9. do subote 11. svibnja predvodili: prvoga dana vlč. Ivica Martić, župnik brodske Župe bl. Alojzija Stepinca, a drugoga i trećega dana župnik Farkaš. Na kraju večernje mise uoči svetkovine kroz ulice župe bila je procesija sa moćima sv. Leopolda koje župa posjeduje. Kako su inače svečeve moći smještene u kapelici u prostoru crkve vjernici su imali priliku pomoliti se pred njima tijekom svih dana trodnevnice i svetkovine. B. Lukačević