Svetkovina Bezgrješnog Srca Marijina u Slavonskom Brodu

SLAVONSKI BROD (TU) – Svetkovinu Bezgrješnog Srca Marijina proslavili su u subotu 9. lipnja župljani istoimene slavonskobrodske župe na Budainci, u svojoj novoj crkvi. Uz domaćeg župnika Andriju Djakovića i brodskog župnika Tomislava Ćurića središnje euharistijsko slavlje predvodio je Davorin Anđić, župnik župe Krista Kralja u Brodskom Varošu, iz koje je nastala župa na Budainci.

U svojoj homiliji vlč. Anđić je naglasio da nam je najljepši primjer kako nasljedovati Srce Isusovo ljubav Blažene Djevice Marije, koja je svoje povjerenje i predanje potpuno stavila u Božje ruke. „Bog i od nas traži da svoje srce posvetimo njemu onako kako je to učinila Blažena Djevica Marija. Ona je sve događaje u svome životu prebirala u svome srcu, dok mi ljudi previše ‘mozgamo’. Boga jedino zanima koliko ćemo mi njega ljubiti ovdje na zemlji. Krist je prolazio zemljom čineći dobro, i mi smo kršćani na to pozvani da donosimo mir i dobro u ovome svijetu“, rekao je vlč. Anđić. Zapitavši se na kraju volimo li mi uistinu Boga ili ga samo trebamo, zaključio je da smo onakvi koliko se ugledamo u BDM – u njezinoj ljubavi prema Bogu, kako bi poput nje s povjerenjem i vjerom u srcu mogli moliti za sve što je Bog stvorio.

Župljani su brižno uredili oltar i kip Majke Božje, a poseban ures na oltaru bili su ministranti. Skladnim pjevanjem slavlje je uveličao župni zbor. Župnik Djaković potaknuo je župljane da i poslije mise nastave druženje uz zajednički ručak, te pozovu vjernike koji su na misu došli iz drugih župa, što su oni i učinili. B. Lukačević