Susret svih kooridnatora zajednice „Vjera i svjetlo“

SLAVONSKI BROD (TU) – Pod geslom „Bog je poslao Sina na svije da se svijet spasi po njemu“, godišnji 25. po redu susret koordinatora zajednice „Vjera i svjetlo“ iz cijele Hrvatske održan je ove godine u Župi sv. Nikole Tavelića na Jelasu u Slavonskom Brodu. Domaćin susreta od petka 9. do nedjelje 11. ožujka bila je najmlađa njihova zajednica „Kapljice dobrote“, koja u Slavonskom Brodu djeluje već pet godina, a priznata je prošle godine i okuplja tridesetak osoba s intelektualnim poteškoćama, njihove obitelji i prijatelje.

Kako u Hrvatskoj u više gradova djeluju 22 priznate zajednice „Vjera i svjetlo“ i četiri su u periodu probacije, na susretu je sudjelovalo dvadesetak koordinatora, na čelu sa Zvonimirom Vnučecem, glavnim koordinatorom hrvatske provincije „Vjera i svjetlo“. U ime brodske zajednice svojim je kolegama dobrodošlicu na početku zaželjela voditeljica brodske zajednice Nikolina Barić, studentica teologije. U prostorijama župe kroz dva dana koordinatori su u radnom dijelu programa promišljali o budućnosti zajednice, o iznalaženju načina kako što više pomoći svojim prijateljima s intelektualnim teškoćama. Središnji dio susreta bilo je u nedjelju euharistijsko slavlje u župnoj crkvi, koje su prigodnim scenskim prikazom Evanđelja oživjeli članovi brodske zajednice.

U svojoj homiliji domaći župnik Mato Matasović upozorio je kako danas roditelji svojom preuzetnošću stvaraju od svoje djece „invalide“ te poručio da im razborito pomažu da nauče svladavaju sve teškoće i razvijaju svoje Bogom dane sposobnosti. Roditeljima djece s intelektualnim teškoćama pak je poručio da ustraju u zauzetosti za svoje djecu, da se uzdaju u Gospodina te oslonjeni na njega nose svoje životne teškoće. Koordinatorima je posvjestio kako nisu samo osobe s teškoćama u razvoju one kojima smo pozvani pomagati, nego i one pomažu zdravim ljudima dijeleći nesebično ljubav koju nose u sebi. B. Lukačević