Susret Predsjednice i slavonskobrodskog dekana preč. Ivana Lenića

SLAVONSKI BROD (TU) – U okviru dvodnevnoga boravka na području Brodsko-posavske županije, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović susrela se u utorak, 9. listopada, u svom izmještenom uredu u prostorima Županijske uprave u Slavonskom Brodu s Ivanom Lenićem, župnikom brodske župe i svetišta Gospe Brze Pomoći i dekanom Slavonskobrodskoga dekanata.

Nakon sažetog upoznavanja s crkvenim ustrojstvom koje zahvaća područje te slavonske županije, a napose u Slavonskobrodskom dekanatu, dekan Lenić istaknuo je ukratko značenje svetišta Gospe Brze Pomoći kao vrijedne duhovne oaze u tom dijelu domovine. Na život i pastoralno djelovanje u župama, te cjelokupni život stanovnika toga kraja, čemu je bio posvećen najveći dio razgovora, utječe bremenita stvarnost ovoga podneblja s izrazitom nezaposlenošću, odlaskom mladih i čitavih obitelji izvan Hrvatske, kao i nepovoljno demografsko stanje.

Dekan Lenić je podsjetio na trud koji daju svećenici, potičući veću hrabrost kod ljudi u tom kraju unatoč teškoća. Također je izrazio potporu nastojanjima Predsjednice glede promicanja većega zajedništva i zdravijega dijaloga u hrvatskom društva, nasuprot podjela i drugih loših pojava, koje negativno utječu na društvenu klimu, pa i na mlade naraštaje. Susret je završio pozivom Predsjednici da jednom prigodom posjeti svetište Gospe Brze Pomoći u koje se sabire veliki broj hodočasnika, kako je bilo i dan prije ovoga susreta. B. Lukačević