Suradnja i zajedništvo Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije

ĐAKOVO (TU) – Nakon ponovnog osamostaljenja i odvajanja Srijemske biskupije od današnje Đakovačko-osječke nadbiskupije 2008. godine, dvije su biskupije potpisale Konvenciju kojom su dogovorile prava i obveze, okvir te smjernice uzajamne suradnje tijekom deset godina.

U četvrtak, 14. lipnja 2018. u Nadbiskupskom domu u Đakovu susreli su se  predstavnici Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije predvođeni svojim pastirima. Uz nadbiskupa i metropolita đakovačko-osječkog mons. Đuru Hranića i srijemskog biskupa mons. Đuru Gašparovića, na susretu su sudjelovali i mons. Marin Srakić, nadbiskup u miru te suradnici biskupa iz obje biskupije. Kao predstavnici Đakovačko-osječke nadbiskupije sudjelovali su mons. Ivan Ćurić, generalni vikar; ekonom Nadbiskupije Nedjeljko Čutura, preč. Mato Gašparović, ravnatelj UZUK-a i vlč. Robert Jugović, kancelar. Uime Srijemske biskupije, uz mons. Gašparovića, bili su prisutni i mons. Eduard Španović, katedralni župnik i generalni vikar, preč. Marko Loš, kancelar; preč. Jozo Duspara, župnik i dekan zemunski te vlč. Nikica Bošnjaković, župnik šidski.

Na susretu je analizirano ostvarenje svih točaka Konvencije tijekom proteklih deset godina te postojeće stanje u Srijemskoj biskupiji, a razgovaralo se i o daljnjoj uzajamnoj povezanosti i suradnji između dviju biskupija, koja bi također trebala imati i svoj pravni okvir. 

U razgovoru su dotaknuta pitanja vezana uz djelovanje Bogoslovnog sjemeništa, Katoličkog bogoslovnog fakulteta, Svećeničkog doma, Nadbiskupijskog arhiva i drugih ustanova koje su u vlasništvu Đakovačko-osječke nadbiskupije, ali pravo njihova korištenja pod istim uvjetima ima i Srijemska biskupija.

Posebna pozornost bila je posvećena pastoralnim prilikama u Srijemu, funkcioniranju tijela suodgovornosti u Srijemskoj biskupiji, svećenicima i svećeničkoj službi te suradničkim službama vjernika laika, mogućnostima i poteškoćama vezanim uz materijalno uzdržavanje župa i svećenika, biskupskoj rezidenciji u sjedištu biskupije u Srijemskoj Mitrovici, ekumenskoj suradnji sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom i nizu pitanja od zajedničkog interesa.

Susret je odisao bratskim zajedništvom i razumijevanjem te uzajamnom solidarnošću i iskrenošću u raspravi o nizu veoma zahtjevnih tema. Pokazala se potreba snažnijeg uključivanja tijela suodgovornosti u uzajamnu suradnju, dodatnu doradu određenih izvješća i statističkih podataka koji će omogućiti bolji uvid u postojeće stanje i potrebe Srijemske biskupije, susret biskupa i nadbiskupa sa svim srijemskim svećenicima te nastavak daljnje tijesne suradnje dviju biskupija jer korijeni njihova zajedništva sežu duboko u povijest te i danas predstavljaju nezaobilazan temelj na kojem se gradi i ostvaruje poslanje i život Crkve na prostorima Slavonije i Srijema.

Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije