Seminar za župne dopisnike i suradnike Tiskovnog ureda

ĐAKOVO (TU) – Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije 10. ožujka na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu organizirao je seminar za svoje župne dopisnike i suradnike, s ciljem trajne formacije i poboljšanja suradnje. 

S obzirom na proširenje koncesije Radio Marije na prostor Đakovačko-osječke nadbiskupije, prigodno izlaganje pod naslovom „Djelovanje Radio Marije i poticaji na suradnju“ održao je p. Stjepan Fridl, DI, glavni urednik ove radijske postaje. Uslijedilo je predavanje i radionica prof. dr. Milice Lukić, voditeljice Odsjeka za hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Osijeku na temu „Teorija (uspješne) tekstualne komunikacije (na primjeru Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije). Uvodnu molitvu predvodio je i seminar moderirao kancelar i predstojnik Tiskovnog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Robert Jugović, pozdravnu riječ izrekao je generalni vikar mons. Ivan Ćurić, a na kraju programa prisutnima se obratio i urednik Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije, doc. dr. Boris Vulić.  

Pozdravljajući prisutne u svoje ime i uime nadbiskupa đakovačko-osječkog Đure Hranića, generalni vikar Ćurić uputio je na riječi pape Franje o jubilarnom 50. Svjetskom danu sredstava društvenih komunikacija, ističući: „Nije tehnologija ta koja određuje je li komunikacija autentična ili ne, već ljudsko srce i njegova sposobnost da dobro koristi sredstva koja mu stoje na raspolaganju.“ Potom je izrazio želju „da se posredstvom medija i dalje razvija i promiče bogatstvo pastoralnoga života i rada župnih zajednica Đakovačko-osječke nadbiskupije“.

Radio Marija je sasvim osebujna i jedinstvena stvarnost na području katoličkih sredstava priopćavanja. Taj projekt nisu stvorili ljudi, on je dar koji dolazi odozgo, izvanredna milost koju je majčinsko Marijino srce darovalo Crkvi“, rekao je p. Fridl predstavljajući povijest i djelovanje, program i mogućnosti ove radijske postaje u Hrvatskoj i svijetu. Naglašavajući kako Radio Marija u Hrvatskoj već 21 godinu poziva na obraćenje, a svi njezini programi na različite načine naviještaju Boga, župnim dopisnicima je poručio: „Drago mi je da ste ovdje i  želite biti produžena ruka vaših župa. Radio Marija vam se stavlja na raspolaganje. Idemo za tim da osiguramo prijenos svih važnijih događanja s ovoga područja, želimo predstaviti župe i župnike u Slavoniji, otvoreni smo za vaše ideje kako bismo program obogatili sadržajem s ovoga područja.“

Prof. dr. M. Lukić tijekom svoga predavanja župne dopisnike podsjetila je na značajke komunikacije, među kojima je i nužnost znati kojoj ciljnoj skupini prenose informacije. Pojasnila je razliku između radijskog i tekstualnih medija te pozornost prisutnih usmjerila na Vjesnik, navodeći primjere iz posljednjega broja časopisa. Predavačica je razložila novinske žanrove i njihove najvažnije elementima,  osvijestila potrebu komuniciranja i naslovima, i fotografijama. Prisutni su upućeni u osnove novinarsko-publicističkog stila hrvatskoga standardnog jezika, a prof. dr. M. Lukić preporučila je i prikladnu literaturu. Uslijedio je praktični dio seminara tijekom kojega su dopisnici na konkretnim zadacima primijenili i utvrdili stečeno znanje.

Na kraju programa, doc. dr. Vulić dopisnike je uputio da je Vjesnik u svojoj 146. godini izlaženja te je po kontinuitetu jedan od najstarijih časopisa u Republici Hrvatskoj. Informirao je o početku projekta digitalizacije Vjesnika koji će biti dovršen o 150. godišnjici izlaska časopisa, 2022. godine. Zahvaljujući dopisnicima za sve što čine, posvijestio je kako će digitalizacijom „i njihova izvješća doći pod svjetla novih istražitelja i ući u krajolike novih istraživanja crkvenog, društvenog i kulturnog konteksta.“

M. Kuveždanin