Proslavljena 20. obljetnica i Dan vojne kapelanije Sv. Leopolda B. Mandića u Osijeku

OSIJEK (TU) – Svečanim euharistijskim slavljem u petak 11. svibnja obilježena je 20. obljetnica i Dan vojne kapelanije “Svetog Leopolda Bogdana Mandića”, zaštitnika Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” (Z ZOD “F.K.F.”) u Osijeku. Slavlje je predvodio vojni ordinarij u miru mons. Juraj Jezerinac uz koncelebraciju vojnog kapelana i dekana Osječkog vojnog dekanata vlč. Ante Mihaljevića, vojnih kapelana vlč. Vladislava Mandure i vlč. Željka Volarića, te nekoliko svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Slavlju je nazočilo oko 250 djelatnika ZOD “F.K.F.” sa zapovjednikom brigadirom Željkom Šikićem, djelatnici Pješačke pukovnije, gardijsko-oklopno mehanizirane brigade bojne “Pume” i “Sokolovi”, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece, predstavnici Osječko-baranjske županije, predstavnici Gradskog poglavarstva te predstavnici zapovjedništava i uprava koje djeluju na području grada Osijeka, kao i obitelji poginulih pripadnika.

Zapovjednik ZOD “F.K.F.” brigadir Željko Šikić svim je djelatnicima i pripadnicima čestitao dvadesetu obljetnicu i Svetkovinu Leopolda Bogdana Mandića i zahvalio svima koji su svojom nazočnošću došli uveličati ovo slavlje. Zahvalivši se biskupu na pastirskom pohodu, u svom govoru osvrnuo se na povijest Vojne kapelanije od njezina osnutka 10. veljače 1998. godine do danas, istaknuvši kako je upravo u ovoj dvorani u kojoj su slavili misno slavlje tadašnji vojni ordinarij mons. Jezerinac uveo u službu prvog vojnog kapelana koji već dvadeset godina uspješno vodi ovu vojnu kapelaniju.

Imajući u vidu dušobrižništvo u redovima Hrvatske vojske, sa zadovoljstvom je istaknuo kako je ono prisutno od prvih dana Domovinskog rata i neraskidivo povezano s potrebom pripadnika oružanih snaga da zbog prirode i zahtjeva vojnog poziva imaju priliku prakticiranja vjere i u postrojbama Hrvatske vojske. Također istaknuo je nadu da će se suradnja i zajedništvo nastaviti i u budućnosti, te je posebnu zahvalu uputio vojnom kapelanu vlč. Anti Mihaljeviću na svem trudu kojeg ulaže u podizanje kvalitete vjerskog života pripadnika oružanih snaga.

Biskup Jezerinac se zahvalio, srdačno pozdravio sve okupljene i započeo misno slavlje rekavši kako je Crkva proglašenjem Leopolda Bogdana Mandića svetim dala uzor življenja i zagovornika posebno pripadnicima ove vojne kapelanije, te je ovo misno slavlje posebno prikazao za branitelje koji su dali svoje živote kako bi mi živjeli i tu žrtvu itekako cijenili. U svjetlu izrečenih Isusovih riječi “Ja sam pastir dobri” osvrnuo se na život i djelo sv. Leopolda, čovjeka vjere, iza kojega su stajali uzorni roditelji Bogu odani i koji su ga odgajali u ozračju vjere, te ga prihvatili kao najveći Božji dar, darovan Crkvi.

Misno slavlje svojim pjevanjem uveličali su klapa “Sveti Juraj”  Hrvatske ratne mornarice i pjevačko društvo “Baje” iz Ivanovca sa svojim župnikom vlč. Andrijom Vrbanićem.

Prigodnim riječima vojni kapelan i dekan Osječkog vojnog dekanata vlč. Ante Mihaljević zahvalio je mons. Jezerincu koji ga je primio u službu i braći svećenicima, zapovjedniku ZOD “F.K.F.”, dosadašnjim pomoćnicima kapelana: stožernoj narednici Miri Ćavar, umirovljenom satniku Zdravku Blaževiću, sadašnjem pomoćniku natporučniku Darku Bobanu, te svim suradnicima na potpori u pripremi i proslavi Dana kapelanije. Pridružio se riječima dobrodošlice na početku ovoga slavlja. “Prije dvadeset godina u ovoj dvorani tada mladi vojni biskup Juraj Jezerinac uveo me je u službu vojnog kapelana. Sada je biskup “mladi umirovljenik”, a ja na putu prema mirovini. Iza nas su godine rada, nadam se pune dobroga i zato Bogu zahvaljujemo, a za propuste i pogreške tražimo oproštenje” istaknuo je vlč. Mihaljević. Na kraju je potaknuo sve pripadnike kapelanije, ako još nisu, da počnu moliti za novoga vojnog kapelana. Slavlje je nastavljeno prigodnim svečanim objedom. Darko Boban