Nadbiskupijsko hodočašće bl. Alojziju Stepincu

 Nadbiskupijsko hodočašće bl. Alojziju Stepincu
Krašić i Zagreb, 3. ožujka 2018.

Veliko nadbiskupijsko hodočašće – Misno slavlje uz Stepinčev grob – IZVJEŠĆE
Galerija fotografija – Zagreb
Veliko nadbiskupijsko hodočašće – U Stepinčevu Krašiću – IZVJEŠĆE
Galerija fotografija – Krašić 

 „Najsvjetliji lik si nam!“ Okružnica i poziv na nadbiskupijsko hodočašće bl. Alojziju Stepincu

Nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić uputio je 12. siječnja svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim vjernicima Đakovačko-osječke nadbiskupije okružnicu u pripravi za nadolazeće veliko nadbiskupijsko hodočašće bl. Alojziju Stepincu u Zagreb i Krašić, koje će se pod geslom Najsvjetliji lik si nam! održati u subotu 3. ožujka ove godine.

„Najsvjetliji lik si nam! Upravo u te riječi želimo skupiti snagu iznimno snažnoga svjedočanstva, koje nosi i koje nam sjaji u osobi pastira Crkve i mučenika, blaženoga Alojzija Stepinca. Nadahnuće su nam riječi sv. Ivana Pavla II., izrečene u Zagrebu 10. rujna 1994., prigodom njegova prvoga posjeta Hrvatskoj, kad je u zagrebačkoj katedrali, osvrćući se na primjere svetosti među svećenicima, redovnicima, redovnicama i vjernicima laicima u povijesti hrvatskoga naroda, ustvrdio: ‘Najsvjetliji lik je, bez sumnje, nadbiskup i kardinal Alojzije Stepinac.’ Snaga njegova svjedočanstva ni nas danas ne ostavlja ravnodušnima, štoviše, nadahnjuje nas da na životnim stazama našega suvremenoga doba obnovimo i osnažimo svoju vjernost Kristovoj Radosnoj vijesti i vjernost svome pozivu, na koji smo pozvani po svom dioništvu u velikoj zajednici svete Crkve. Oči našega srca tako su često, kroz više proteklih desetljeća povijesti našega naroda, tražile upravo njegov lik: da nas učvrsti i bude nam putokaz njegov primjer, da nam dadne snagu njegova nepokolebljivost, da nas zagrije njegova predanost i ljubav te nas uvijek blagoslivlja i bude nam na pomoć njegov zagovor“, stoji u uvodu okružnice nadbiskupa Đure.

„U 2018. godini navršava se 120. obljetnica Blaženikova rođenja u Krašiću (1898.) i 20. obljetnica njegova proglašenja blaženim u Mariji Bistrici (1998.). Lijepa je to i povlaštena prigoda da mu kao nadbiskupijska zajednica Božjega naroda ‘pođemo u pohode’. Za tu smo prigodu u našem nadbiskupijskom kalendaru, kao i u svećeničkim dekanatskim koronama protekle jesni, već najavili održavanje zajedničkoga hodočašća bl. Alojziju u Zagreb i Krašić. Ovim pismom sve vas, draga braćo i sestre, mlađe i starije, najsrdačnije pozivam da se priključite našem velikom nadbiskupijskom hodočašću bl. Alojziju Stepincu u subotu 3. ožujka 2018. godine. Središnji zajednički dio našega hodočašća bit će pohod i molitva na njegovu grobu te svečano misno slavlje u zagrebačkoj katedrali s početkom u 15 sati. Nastojat ćemo, također, u prijepodnevnim satima u hodočašće uključiti i Krašić, mjesto Blaženikova rođenja i smrti“, stoji u okružnici nadbiskupa Hranića, koji ujedno izražava radost što će, zajedno s nadbiskupom u miru Marinom, moći predvoditi ovo zajedničko nadbiskupijsko hodočašće.

Nadbiskup u okružnici izražava nadu kako će se na hodočašće odazvati velik broj vjernika, svećenika, redovnika i redovnica te upućuje poziv na sudjelovanje i vjernicima grada Zagreba koji potječu iz župâ Đakovačko-osječke nadbiskupije: „Među stanovnicima grada Zagreba i sadašnjim članovima župâ Zagrebačke nadbiskupije mnogo je i onih koji su svojim porijeklom, rođenjem i djetinjstvom vezani uz Slavoniju, Baranju i Srijem. I njima upravljam svoj poziv: Draga braćo i sestre, sve vas, uključujući i brojne zagrebačke studente iz našega kraja, od srca pozivam da se pridružite našoj hodočasničkoj molitvi i svečanoj misi u zagrebačkoj katedrali u subotu 3. ožujka 2018. u 15 sati. Mnogo je razloga i osjećaja povezanosti zbog kojih će nas vaše sudjelovanje istinski obradovati.“

Nadbiskup potiče vjernike na duhovnu pripravu u župama te poziva da se Blaženikov ovogodišnji spomendan 10. veljače u svim župama proslavi na svečaniji način. „Neka se u našim zajednicama obnove i nauče molitve i popijevke u čast Blaženiku, a neke su od njih u novije vrijeme nastale na području naše nadbiskupije. U danima priprave na dan hodočašća ne zaboravljamo duhovu snagu sakramenta pomirenja“, stoji među ostalim u pozivu nadbiskupa Đure, koji na kraju poručuje: „Dok se i sâm pripravljam za naše hodočašće, u radosti očekujem taj dan kad će se u katedrali našeg glavnoga grada Zagreba, uz grob bl. Alojzija Stepinca, sabrati naša nadbiskupija i moliti Božje svjetlo, nadahnuće i zaštitu. Svima pozdrav i blagoslov u Gospodinu!“

U prilogu je cjelovit tekst okružnice u kojoj se nalaze upute vezane uz hodočašće te okvirni raspored hodočasničkoga dana sa središnjim događajem, svečanim misnim slavljem u zagrebačkoj prvostolnici.

—– OKRUŽNICA —–

Popijevke u čast bl. Alojziju Stepincu

U pripravi na Veliko nadbiskupijsko hodočašće u Zagreb i Krašić objavljujemo notne zapise dviju popijevaka u čast bl. Alojziju Stepincu: „Najsvjetliji lik si nam“ (I. Ćurić / I. Andrić) i „Tvoj te narod“ (I. Ćurić – D. Bubalo).

„Najsvjetliji lik si nam“

  • tekst i napjev s pratnjom – OVDJE
  • tekst i dvoglasje (za umnažanje, format A5) – OVDJE

Popijevka je nastala u prigodi priprave 20. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca. Naslov, tj. početni stih nadahnut je riječima sv. Ivana Pavla II. izrečenima 10. rujna 1994. u Zagrebu: „Najsvjetliji lik je, bez sumnje, nadbiskup i kardinal Alojzije Stepinac.“ Te su riječi uzete i kao geslo velikog nadbiskupijskoga hodočašća Đakovačko-osječke nadbiskupije u Zagreb i Krašić. Pjesma je namijenjena ponajprije pučkom (dvoglasnom) pjevanju.

„Tvoj te narod“

  • tekst i napjev s pratnjom – OVDJE

Popijevka je prikladna za zajedničko pjevanje puka a obrađena je i za pjevanje mješovitoga zbora.

Euharistijska klanjanja u molitvi s bl. Alojzijem Stepincem