Molitva i post za oboljele od koronavirusa

SLAVONSKI BROD (TU) – Vjernici župe Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu na poseban su način 18. ožujka, na uočnicu blagdana sv. Josipa, zaštitnika obitelji i Domovine, molili i postili za sve oboljele od koronavirusa, za zdravstvene djelatnike i odgovorne, kao i za poštedu svoga grada, kraja i domovine od širenja virusa.

Poštujući upute o sudjelovanju na misnim slavljima, župljani su sudjelovali na jutarnjoj i večernjoj misi, koje je u Pastoralnom centru predvodio domaći župnik Ivan Lenić. Uz izloženu sliku sv. Josipa molili su njegov zagovor u ovim teškim životnim poteškoćama.

Posebno je pobožan bio ‘sat milosrđa’ od 15 do 16 sati u župnoj crkvi. Nakon pjevane krunice i zaziva milosrđu Božjem, župnik Lenić je pred kipom Gospe Brze Pomoći u molitvi povjerio Gospi sve stanovnike grada u obrani od širenja koronavirusa. Podsjetivši da u litanijama Gospu nazivamo obranom od zaraznih bolesti i pošasti, ustvrdio je kako nam je potrebno samo se skloniti do Gospina krila i moliti njezin zagovor, a Ona će pomoći kako je i dosada uvijek pomagala. Slijedio je potom uz pjevanje psalma „Tebi vapim“ pokornički ophod oko crkve, koji je završio blagoslovom.

„U ovim danima vraćamo se onom najbitnijem, da se naučimo da ne možemo u životu sve mi isplanirati, odrediti, i to puno puta bez Božjeg promisla. Pozvani smo izabrati ono bitno i činiti ono što nam je istinski potrebno, što nas čini ljudima i vjernicima“, poručio je župnik Lenić. Svoje je župljane u ovim teškim korizmenim danima pozvao na ustrajnu molitvu, kao i na odgovorno ponašanje i poslušnost svojim biskupima i ostalim nadređenima, jer je to, kako je rekao, naše kršćansko svjedočanstvo prema bližnjemu. B. Lukačević