Misa zahvalnica i oproštaj p. Arkadiusza Krasickog

OSIJEK (TU) – U nedjelju, 10. lipnja u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla slavljena je svečana misa zahvalnica povodom završetka akademske godine 2017./2018. Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku. Misno slavlje predvodio je generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije, mons. Ivan Ćurić. U koncelebraciji je, uz domaće svećenike i svećenike sudionike Nacionalne završnice KMNL-a, bio i studentski kapelan p. Arkadiusz Krasicki, CSSp koji je ovom akademskom godinom završio svoju dvanaestogodišnju službu u gradu Osijeku. Stoga je ovo misno slavlje bilo i oproštajno. Uz studente, članove Udruge Duhos i brojne suradnike p. Krasickog, nazočili su i predstavnici Sveučilišta.

P. Krasicki navijestio je evanđelje, nakon kojega je uslijedila propovijed generalnog vikara Ćurića. Misnu homiliju mons. Ćurić gradio je na navještaju liturgijskih čitanja naglasivši kako upravo na biblijskoj riječi treba graditi svoje živote da bi se raslo u onome što je važno za svakoga čovjeka, a to je istinska životna zrelost. „Moramo računati i s tim da je put zrelosti vrlo zahtjevan. Na tom su putu i godine odgoja i obrazovanja. Zrelost uključuje budnost i trajno pročišćavanje“, rekao je i obraćajući se studentima istaknuo: „Zato je važno iskustvo vjere graditi na sigurnim temeljima, a osnovni, onaj najdublji i neprolazni temelj je upravo svetopisamka riječ. Kako je bilo vrijedno i poticajno pratiti vas, dragi studenti, sabirane u zajednici DUHOS-a, pod vodstvom kapelana o. Arkadiusza, koji vas je na susretima upućivao prije svega u poruku i svjedočanstvo Božje riječi.“

Nastavljajući govoriti o poruci evanđeoskog odlomka generalni vikar je istaknuo: „Sam je Bog u Isusu Kristu stao između nas i grijeha. Isus navješćuje i poziva da nitko ne ostane u grijehu, da trajno ne bude zarobljen u nekom ‘registru grješnika’. Isusova riječ nas opominje da ne „hulimo na Duha Svetoga”, tj. da ne ostanemo tvrdoga, okamenjena srca. Bog nas upravlja k radosti. Ni sada, dok nam je život isprepleten nesigurnostima, dok tako očito otkrivamo da smo ranjeni grijehom, mi smo pozvani gledati naprijed. I ne samo gledati, već upravo na tom ‘budućem’ u koje su uključena Božja djela u Isusu Kristu, graditi svoj život i davati ton okruženju u kojem živimo – od obitelji, susjedstva, svojih zajednica, fakulteta, sveučilišta, sve do javnoga ozračja našeg hrvatskoga društva. Zbog mnogo razloga kršćanin je pozvan i vjerom osposobljen reći „ne“ pesimizmu. Pozvan je gledati na stvari realno, ali uvijek s očima onih koji imaju nadu, onih koji u svoj život uvijek iskreno dozivaju nazočnost, blizinu i ljubav Isusa Krista.“

Između ostaloga, mons. Ćurić zahvalio je studentskom kapelanu za sve inicijative i njegov rad sa studentima na Sveučilištu, ali i za rad na širem području pastorala Đakovačko-osječke nadbiskupije. Članovi Duhos-a sudjelovali su u prinosu darova i molitvi vjernika, a riječ zahvale uime svih članova i suradnika, na kraju mise izrekla je prof. dr. Marcela Šperanda s Poljoprivrednog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. P. Areku uručeni su  prigodni darovi te je i on uputio riječi zahvale prisutnima. Na misnom slavlju, uz Zbor mladih konkatedralne župe, pjevao je i Duhos band.

Dan ranije, 9. lipnja p. Krasicki u osječkoj je Župi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja na Brijestu proslavio 15 godina svećeništva, te je i tijekom toga slavlja zahvalio najbližim suradnicima i poručio da i dalje grade zajedništvo u Crkvi đakovačko-osječkoj. A. Buzgo/M. Kuveždanin (foto: Ivan Leninger)