Listopadski „Vjesnik“

ĐAKOVO (TU) – „Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije“ za mjesec listopad obrađuje temu „Pakao“, stoga uvodnik urednika doc. dr. Borisa Vulića nosi naslov „Mogućnost vječne propasti“. Urednik ističe: „Nauk o paklu uči nas da se Božja ljubav može izgubiti ako čovjek svojom temeljnom životnom opredijeljenošću nepovratno uništi sve ono što je ta ljubav u njemu stvarala i poticala.“ O temi broja pisali su: Dubravko Turalija („Spokojni i nasilni, privremeni i trajni šeol“); fra Anto Barišić („Crkveni oci i pisci o paklu“); s. Nedjeljka Valerija Kovač i Antonija Makovička („Stvarnost pakla u svjetlu crkvenoga nauka“); Josip Berdica („Vječna propast (ne)moguća stvarnost“); Igor Jakobfi („Doprinos socijalnog nauka Crkve govoru o paklu“); Borko Jurčević („Neke eshatološke sličnosti i razlike kršćanstva i islama“) te Jadranka Garmaz („Kateheza o nadi kod mladih“).

Davor Vuković i Jasminka Kovačić pisali su na temu „Nova evangelizacija u naučavanju pape Franje“. Konfinalije – kolumna za svećenike Hrvoja Kalema nosi naslov „´Ne´ golom humanizmu!“. Nadbiskup Marin Srakić nastavlja feljton o biskupu A. Akšamoviću, a Zvonko Pažin piše prvi dio Liturgijskih zborovanja o „Euharistijskom slavlju prema Misalu iz 1969. i Misalu iz 2002.“. Propovijedi su priredili: Tomislav Ćurić, Krešimir Čutura, Zdenko Ilić/Alberto Maggi, Robert Farkaš, Mato Gašparović i Josip Filipović – koji je osmislio i euharistijsko klanjanje. Dejan Bubalo priredio je glazbenu građu – „Gospin Laudate“, a Tomislav Vurušić piše na temu „Promišljanje o utjecaju spolnog zlostavljanja na (bračni) život“. U listopadskom Razgovoru s povodom predstavljamo s. Valeriju Široki, provincijalnu poglavaricu Milosrdnih sestara Sv. Križa, a razgovor nosi naslov „Samo put Križa vodi u nebo“.

Iz druge perspektive – kolumna za vjeroučitelje Sanje Kopunović Legetin nosi naslov „Primjereni programi i oblici školovanja“, dok je pripremu za sat na temu „Božja objava“ osmislila Ana Želinski. Silvio Golubović i Krešimir Bulat osmislili su katehetski prilog „Konačni Kristov dolazak“, a materijal za biblijske zajednice priredio je Krešimir Bulat i nosi naslov „Svršetak progona, sloboda kršćana“. Ivica Čatić razlaže ulomke Evanđelja po Marku te u ovom broju piše o „Pojavi Ivana Krstitelja (Mk 1,1-8)“. Dino Klem u Pogledu u knjigu predstavlja djelo Hrvoja Vargića „Amoris Laetitia: vjernost ili lom? Od Wojtyle do pape Franje“.

Informativni dio „Vjesnika“ donosi Poruku pape Franje za Svjetski dan misija 2019., zatim izvješća s katehetskih škola, metropolitanske sjednice biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, Teološko-pastoralnog seminara za svećenike i stručnih skupova za vjeroučitelje. Tu su i izvješća o događanjima u župnim zajednicama, dok se na omotu broja nalazi vijest o dodijeli Povelje Republike Hrvatske svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu, vijest o krštenjima šestog i osmog djeteta te prilog Tomislava Ćurića o oltaru u kapeli Snježne Gospe u Osijeku. M. Kuveždanin