Izlet zahvalnosti za suradnike Nadbiskupijskoga pastoralnog centra

ĐAKOVO/VOĆIN (TU) – U ponedjeljak, 8. listopada 2018., organiziran je izlet zahvalnosti povjerenika i članova svih povjerenstava Nadbiskupijskog pastoralnog centra te suradnika u svetište Gospe Voćinske.

Na izlet se uputilo oko 30 sudionika. Izlet je vodio dr. Stanislav Šota, koordinator Pastoralnog centra. Središnja točka izleta bilo je hodočašće u svetište Gospe Voćinske, koje ima značenje biskupijskog svetišta Požeške biskupije. Dr. Stanislav Šota upoznao je sudionike s planom i ciljem zajedničkog putovanja te s poviješću i značenjem svetišta.  Tijekom putovanja molilo se i pjevalo.

Po dolasku sudionici su imali priliku za ispovijed i osobnu pobožnost te razgledanje svetišta. Svetu misu u 11.30 sati predvodio je mons. Antun Škvorčević, biskup požeški, u koncelebraciji s dr. Stanislavom Šotom, fra Zoranom Bibićem, našičkim gvardijanom te još desetak svećenika. Sudjelovao je i vlč. Krešimir Bulat, nadbiskupijski povjerenik za biblijski pastoral i suradnik Škole za župne suradnike te vlč. Tomislav Ćorluka, dekanatski povjerenik tečaja priprave za brak te Zajednice Bračnih susreta za Đakovo.

Na svetoj misi nazočili su i članovi Hrvatskog katoličkog liječnikog društva i Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara, koji su se okupili na 9. hodočašću zdravstvenih djelatnika Požeške biskupije. Nakon misnog slavlja hodočasnici su se zadržali u osobnoj molitvi pred slikom Gospe Voćinske, a potom pošli prema Pustari Višnjica, nedaleko Slatine, koja je poznata po proizvodnji batata, gdje su imali priliku šetati i uživati u prirodi te su zajednički objedovali.

Nakon ručka nastavljen je put prema Donjem Miholjcu gdje su sudionici posjetili dvorac Hilleprand von Prandau iz 1818. g. i Mailath iz 1906. g. Nakon razgledanja dvorca i plesnog travnatog podija te geometriziranih formi perivoja, uz međusobno druženje, molitvu i pjevanje, uputili su se prema Đakovu.  

Dr. Stanislav Šota prenio je pozdrave mons. Đure Hranića te naglasio kako ovim izletom zahvalnosti nadbiskup Đuro želi svim suradnicima izraziti zahvalu za trud, rad, angažman, napor i žrtvu koju ulažu i kojima pridonose kvalitetnijem organiziranju, strukturiranju i ostvarenju pastoralnog plana i programa u Nadbiskupiji. Nataša Šantić