In memoriam: s. M. Atanazija (Anđa) Mijić

ĐAKOVO (TU) – Okrijepljena svetim sakramentima, u 93. godini života i 71. godini svetih zavjeta, u Đakovu je 9. lipnja 2018. godine preminula  S. M. Atanazija (Anđa) Mijić, redovnica Milosrdnih sestara Sv. Križa. Misa zadušnica slavljena je u samostanskoj crkvi Presvetog Srca Isusova 12. lipnja, a potom je uslijedio pokop na groblju u Đakovu.

S. Atanazija rođena je 25. prosinca 1925. u župi Novo Selo u blizini Bosanskog Broda, od oca Joze i majke Ane rođ. Tunjić. Bila je četvrto od desetero rođene djece, ali je četvero već u dječjoj dobi prešlo u krilo Stvoriteljevo. Pobožni roditelji učili su svoju djecu kršćanskomu nauku i molitvama, pa je tako Anđa već u 7. godini prispjela do sakramenta pričesti i zavoljela Isusa. Učenje ju nije privlačilo, stoga je po završetku pučke škole u selu i ostala kod kuće kao dobra pomagačica roditeljima. Kako su iz sela djevojke odlazile u samostan, imala je prilike vidjeti i susresti časne sestre kad bi došle u posjet zavičaju. Njoj je za oko zapela s. Bernarda Fontana, Milosrdna sestra Sv. Križa. Tada se usudila reći ukućanima da i ona želi ići u časne sestre. Unatoč roditeljskom protivljenju, javila se u samostan u Đakovo i bila 1945. godine primljena.

Tijekom novicijata teško se razboljela, ali se uspjela oporaviti pa je 1948. godine položila prve zavjete. Potom se za nju otvorila široka lepeza djelovanja, jer su sestre u poratnim godina počele preuzimati apostolat u župama koji je uvijek tražio vrsnu domaćicu za župno gospodarstvo i opskrbu zajednice sestara. Prva postaja sestre Atanazije bili su domaćinski poslovi u Otoku, zatim u Biskupskom dvoru u Đakovu te u Vukovaru, potom ponovno u Đakovu, a zatim u Skoplju, gdje je od 1954. do 1970. kuhala sestrama koje rade u bolnici. Nakon toga preuzela je mjesto kuharice u Biskupskom dvoru u Skoplju, a sljedeće službe bile su u Inđiji, Risnu i Splitu. Godine 1975. po treći put se našla u Skoplju, te bila zaposlena kao kuharica u tamošnjem dječjem vrtiću do 1986. kad je stupila u redovitu mirovinu. Tada preuzima vođenje domaćinstva u zajednici sestara u župi Skoplje, da bi potom u Slavonskom Brodu služila od 1989. do 1993. godine. Vraća se u provincijalnu kuću i uključuje u pomaganje bolesnim sestrama te obavlja  razne domaćinske poslove. Godine 1997. dobila je službu kuharice u novootvorenom Dječjem vrtiću „Sunčev sjaj – Nazaret“ u Đakovu, gdje je i posluživala mališane te bdjela za vrijeme njihova počinka.

Kako je stala pobolijevati, ograničila se potom samo na dnevno bdjenje nad mališa­nima, no uvidjevši da ju sile napuštaju, zamolila je da preuzme posao oko pripremanja povrća za samostansku kuhinju. Tu je dužnost vršila revno gotovo do kraja života. Iznenadio ju je moždani udar u 93. godini života, koji je njezinu tjelesnu aktivnost okončao, ali je duh imao još nekoliko tjedana da se spremi na susret s Gospodinom. U zoru dana slave, 9. lipnja, kad je Hrvatska provincija Družbe Milosrdnih sestara Sv. Križa, u zajedništvu sa svim članicama vrhovnoga vodstva Družbe i predstavnicama europskih provincija, slavila 150. obljetnicu dolaska i djelovanja sestara Sv. Križa u Đakovu, pošla je s. M. Atanazija tu značajnu obljetnicu slaviti u nebu, sa svim sestrama koje su svoje živote, prije nje, ugradile u Provinciju služeći Bogu i ljudima. Preminula je upravo kad je okupljena zajednica u samostanskoj crkvi pjevala Jutarnje hvale. s. M. Blaženka Perković/TU