Hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći

SLAVONSKI BROD (TU) – Pod geslom nadahnutim riječima bl. Alojzija Stepinca: „Kako bi lijep bio život na svijetu, kad bismo svi slijedili primjer naše nebeske Majke!“ – proslavljen je u četvrtak, 8. veljače 2018. mjesečni Dan čašćenja Gospe Brze Pomoći u njezinoj župi i svetištu u Slavonskom Brodu. Unatoč hladnom vremenu brojni hodočasnici slijevali su se već od ranih jutarnjih sati u svetište kako bi molili i zahvalili Nebeskoj majci – Gospi Brze Pomoći za tolike primljene milosti kroz šest desetljeća čašćenja u tom svetištu.

Slavljeno je  šest misnih slavlja. Na poziv domaćeg župnika i upravitelja svetišta preč. Ivana Lenića, središnje hodočasničko slavlje  predvodio je mons. Ivan Miklenić, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog i glavni urednik Glasa Koncila.

U svojoj homiliji mons. Miklenić osvjetljavao je život i djelo blaženog Stepinca, podsjetivši kako ga je papa Ivan Pavao II. prije 20 godina u Mariji Bistrici proglasio „najsvjetlijim likom Crkve u Hrvata“ i dao nam ga za orijentir u našem osobnom, obiteljskom, crkvenom i društvenom životu. Naglasio je da je Stepinac svojim životom i djelovanjem, osobito trpljenjem, zaslužio svu našu pozornost i povjerenje, jer je ostao beskompromisno vjeran Kristu i tako imao odvažnosti i snage oduprijeti se najvećim i najsnažnijim ideologijama i totalitarizmima 20. stoljeća, koji su širili patnju, gazili slobodu i sijali smrt te prouzročili umorstvo više od 140 milijuna ljudi.

„Vjeran Bogu, Crkvi i Svetome Ocu, bl. Stepinac prihvatio je radije progon i trpljenje, negoli da sudjeluje u ponuđenom odcjepljenju Katoličke Crkve u hrvatskom narodu od opće Crkve i Svetoga Ocu u Rimu. Imao je snage na sve lažne optužbe na montiranom procesu jasno i glasno izjaviti: Moja je savjest čista. Imao je snage u Lepoglavi prirediti više knjiga i propovijedi, napisati više od 5.000 pisama kojima je hrabrio i učvršćivao u vjeri svećenike, redovnike i redovnice te vjernike… Takav hrvatski velikan duha, patnik i pobjednik podsjeća nas na važnost nasljedovanja Isusove majke Marije ovdje štovane kao Gospe Brze Pomoći“, rekao je među ostalim propovjednik.

Evanđelje toga dana, koje poziva na vršenje Božje volje, mons. Miklenić povezao je s usklikom blaženog Alojzija Stepinca: „Kako bi lijep bio život na svijetu, kad bismo svi slijedili primjer naše nebeske Majke!“ te pojasnio da nas bl. Stepinac podsjeća da svatko od nas svjesno, zauzeto i odlučno postane i ustraje biti vršitelj Božje volje, podsjeća da je naše izvršavanje Božje volje ono nasljedovanje Isusove Majke, koje sadašnji opori život u svijetu pretvara u lijep, sretan i radošću ispunjen. Naglasivši da suvremeni svijet, kojega doživljavamo nevjerojatno punim zla i negativnosti, ne možemo preobraziti nikakvim aktivizmom ili drugim djelovanjem osim izvršavanjem Božje volje i to u svim ljudskim pozivima i djelatnostima, na kraju je poručio: „Molimo Gospu Brze Pomoći da nam izmoli milost, da ono dobro koje je ona započela svojim izvršavanjem Božje volje mi uspješno nastavimo na svim područjima ljudskog  života i djelovanja, kako bi nas dobri Spasitelj prepoznao kao svoju majku, braću i sestre.“

Budući se ovaj hodočasnički dan proslavljao u tijeku devetnice Gospi Lurdskoj, kada se slavi Dan bolesnika, posebno se na svim misama molilo za oboljele od različitih oblika karcinoma i upriličen je blagoslov istih. Tijekom večernje mise u 18.30 tradicionalno su hodočastili vjernici iz župe BDM u Novoj Kapeli sa svojim župnikom Goranom Mitrovićem, pjevačkim zborom  i suradnicima. B. Lukačević