Framaški hod – boravak u Otoku

OTOK (TU) – Pod geslom “Hrabri budite, ja sam pobijedio svijet (Iv 16,33)” u Iloku je u nedjelju 22. srpnja započeo Franjevački hod Osječkog područnog bratstva u Asiz. Članovi Frame Osječkog područnog bratstva, njih 68, pod vodstvom petorice duhovnih asistenata i  tri osobe tehničke službe, iz Iloka su krenuli prema Bapskoj, potom prema  Tompojevcima, Nijemcima te su stigli u Otok. Na putu prema Otoku framaši su se zaustavili u Komletincima na molitvi u crkvi Bezgrešnog začeća BDM.

U Otoku ih je 26. srpnja dočekao objed kojega su, na poticaj župnika preč. Antuna Kneževića, darovali domaći župljani, a smještaj su imali u prostorima OŠ Josipa Lovretića. Program njihovog boravka u Otoku organizirale su s. Emanuela Kvesić i s. Marta Kovačić, duhovna asistentica Frame iz Župe Privlaka. Nakon objeda i odmora uslijedio je nagovor i rad u skupinama. U svakoj župi gdje su bili smješteni bila je druga tema duhovnog nagovora: prolaznost, strah, otpor, pomoć, domovina, ljubav. Nakon toga uslijedio je rad u skupinama na zadane teme.

U procesiji su iz zgrade Osnovne škole krenuli u župnu crkvu gdje su prije svete mise  predvodili molitvu krunice. Koncelebrirano euharistijsko slavlje u 19 sati predvodio je fra Davor Filko, a koncelebrirali su, uz domaćeg župnika preč. Antuna Kneževića, fra Matija Marijić i vlč. Drago Marković.

U propovijedi je fra Davor, na primjeru Demostenove priče o magarcu i njegovoj sjeni,  podsjetio sudionike na potrebu odabira pravoga puta. Napominje da nas Isus poziva na promjenu naših međusobnih odnosa, na ispravljanje iskrivljenih stavova i razmišljanja, krivih postupaka. Primjećuje da čovjeku često nije jasno što to Isus od njega traži i čini mu se previše. A sve je tako jasno, samo treba čuti Isusa, ne biti površan. Isus nas poziva na ljubav, na zajedništvo, na uzajamnu pomoć. Podsjetio je da se samo treba osloniti na Isusa i sve teškoće će biti riješene.

Radosnim pjevanjem misno slavlje animirali su framaši, koje su svojom nazočnošću posebno obradovale provincijalne poglavarica s. Amalija Kupčerić i s. Finka Tomas, te misionarka s. Beatrica Krstačić. U večernjim satima, nakon večere, framaši su u gradskom parku izveli prigodan program duhovnog sadržaja. Pjesmom i svjedočenjima animirali su otočku mladež, koja se okupila u centru grada te su zajedno proveli  jednu lijepu večer. U petak, 27. srpnja u ranim jutarnjim satima krenuli su dalje, put župe Cerna. Mira Bošnjaković