Episkop Heruvim u posjetu nadbiskupu Hraniću

ĐAKOVO (TU) – Na poziv nadbiskupa đakovačko-osječkog mons. Đure Hranića, episkop osječkopoljski i baranjski preosvećeni gospodin Heruvim Đermanović posjetio je u ponedjeljak 10. rujna 2018. Đakovačko-osječku nadbiskupiju. U pratnji episkopa Heruvima bili su arhijerejski namjesnik i paroh osječki te potpredsjednik Ekumenskog povjerenstva osječke regije protojerej Aleksandar Đuranović te glavni tajnik novosadskog episkopa gospodina Ireneja protojerej Vladan Simić. Bio je to nadbiskupov i episkopov prvi zajednički susret poslije hijerotonisanja episkopa Heruvima u Dalju 10. lipnja ove godine (na kojemu je bio prisutan i požeški biskup mons. Antun Škvorčević).

Nadbiskup Đuro primio je episkopa Heruvima s pratnjom u Nadbiskupskom vikarijatu u Osijeku. S njima je za bratskim stolom bila i skupina od petnaestak svećenika – profesora koji stanuju u Vikarijatu u Osijeku te svećenika ređenika od 2003.- do 2005. godine, koji su u Vikarijatu završavali svoj jednodnevni susret s nadbiskupom Hranićem. Bratski susret nastavljen je obilaskom zgrade Vikarijata Osijek te upoznavanjem s pastoralnim uredima i aktivnostima Đakovačko-osječke nadbiskupije, osobito s onima u prostorima Vikarijata Osijek. Potom su posjetili osječku konkatedralu sv. Petra i Pavla, kroz koju ih je proveo župnik i dekan mons. Adam Bernatović, s dvojicom svojih župnih vikara.

Gosti su se u pratnji nadbiskupa Hranića iz Osijeka uputili u Đakovo. Najprije su obišli  đakovačku prvostolnicu sv. Petra. Susret i razgovor nastavljen u prostorima Nadbiskupskog doma, na kojemu su sudjelovali i nadbiskup u miru mons. Marin Srakić te nadbiskupovi najbliži suradnici u Nadbiskupskom ordinarijatu.

Nadbiskup i episkop izrazili su svoju spremnost i želju za promicanjem uzajamne suradnje i zajedništva, ponajprije zato jer su Kristovi učenici i pastiri sestrinskih Crkava, koji djeluju na istom području. Istaknuli su da kroz svoje redovito pastirsko djelovanje žele snažiti pomirenje i praštanje te povjerenje i suradnju između hrvatskog i srpskog naroda. Složili su se u stavu da ratom poljuljani međunacionalni odnosi ne trebaju utjecati na njihove međusobne odnose, niti na ekumenske odnose između dviju Crkava i svećenika, nego da su oni – kao Crkve i pastiri –  pozvani biti pozitivan izazov i primjer i nositeljima političke vlasti u rješavanju međudržavnih i međunacionalnih odnosa te vjernicima u njihovu suživotu. Sa svoje su strane spremni poduprijeti nastojanja oko osvjetljavanja istine o nestalima tijekom rata na obje strane i pronalaska njihovih zemnih ostataka – svjesni da je to prvenstveno humanitarno, a ne političko pitanje. Kroz razgovor je očitovana i svijest da su, međusobnim povjerenjem i dijalogom, pozvani istodobno snažiti i suradnju između dviju Crkava na regionalnom području Slavonije i Srijema, a onda i barem indirektno između Hrvatske biskupske konferencije i Svetog arhijerejskog sinoda Srpske Pravoslavne Crkve.

Na kraju susreta biskupi su izrazili nadu da će ovaj prvi susret, ostvaren kako bi se međusobno upoznali te kako bi episkop Heruvim bolje upoznao Đakovačko-osječku nadbiskupiju, biti tek početak izgradnje daljnjeg bratskog i prijateljskog odnosa te uzajamne podrške i suradnje u duhu kršćanskog zajedništva i ljubavi.

Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije