Emaus mladih piškorevačke župe

PIŠKOREVCI (TU) – Mladi iz sva tri sela piškorevačke župe, njih pedesetak iz Piškorevaca, Budrovaca i Novih Perkovaca, u uskrsnom su tjednu, od 3. do 5. travnja hodočastili u Sinj, Karmel sv. Ilije na Buškom jezeru i Vepric kod Makarske. Ovim hodočašćem, svojevrsnim uskrsnim Emausom, župnik Damir Stanić želio je nagraditi mlade koji su više uključeni u liturgijsko-pastoralni život župe: starije ministrante, čitače, pjevače, tamburaše te volontere lanjskog SHKM-a u našoj nadbiskupiji.

Najprije su u ranim jutarnjim satima stigli u Sinj. Uz postaje križnoga puta u lijepoj prirodi na brdu Staroga grada izmolili su pobožnost križnoga puta, a na vrhu brda petnaestu postaju uskrsnuća. Zaputili su se zatim prema crkvi Gospe Sinjske, ondje izmolili hodočasničku pobožnost Gospi, a domaći franjevci su im predstavili Sinj i Gospino svetište. Boravak u Sinju završio je obilaskom gradića i njegovih znamenitosti te slobodnim vremenom za šetnju i kavu.

Istoga dana rano popodne mladi hodočasnici stigli su u Karmel sv. Ilije na Buškom jezeru, gdje su sljedeća dva dana bili smješteni, a domaćini su im bili braća karmelićani. Predvečer su slavili sv. misu koju su animirali pjevanjem i sviranjem tamburica. Nakon večernjeg druženja uz tamburice i pjesmu, dan je zaključen euharistijskim klanjanjem.

Sutradan se dopodnevni dio programa odvijao također u Karmelu sv. Ilije, a nakon ručka hodočasnici su se zaputili prema svetištu Gospe Lurdske u Verpric kod Makarske. Posjetili su i obišli svetište te pred špiljom Gospe Lurdske izmolili marijansku pobožnost. Zaputili su se zatim do središta Makarske gdje su proveli ostatak popodneva. Uvečer su se vratili u Karmel sv. Ilije.

Prijepodne trećega dana bilo je obilježeno molitvom Jutarnje iz Časoslova, druženjem te svetom misom, a nakon ručka mladi hodočasnici su krenuli put Slavonije. Bila su to tri dana zajedništva, druženja i duhovne obnove mladih piškorevačke župe – pravi Emaus, susret s Uskrslim na putu i u lomljenju kruha. Marina Tremboš